Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taggar ska ge koll på sopor

En elektronisk övervakning ska hålla bättre koll på vilka sopkärl som inte töms enligt schema. En missad soptunna ska tömmas senast dagen efter.

Annons
taggar ett tag till. Erik Andersson och Robert Valberg sätter fast plastbrickor – taggar – på väster under våren.

västerås. För närvarande pågår märkning, så kallad taggning, av soptunnorna i västra Västerås – alltså i det område som det privata bolaget Samtek sköter soptömningen i.

– Vi hade bestämt oss för att införa det här systemet innan Samtek kom med i bilden men det är klart att behovet har blivit tydligt med tanke på alla problem som har varit på väster den senaste tiden, säger Hans Näslund, direktör på tekniska nämndens stab.

– Det här handlar i huvudsak om kvalitet, inte om ekonomi.

När ett sopkärl töms kommer den plastbricka, tag, som fästs på framsidan av varje tunna att läsas av automatisk av en läsare på bilen. Därmed registreras alla tömda tunnor, och på så sätt får man information om alla tunnor som inte töms.

– Det ger oss järnkoll och senast dagen efter ska tunnan vara tömd ifall den missas, säger Hans Näslund.

Systemet kostar knappt 1,8 miljoner kronor, vilket finansieras av ett ackumulerat överskott inom sophämtningen de senaste åren. Den löpande kostnaden kommer dock att belasta fastighetsägarna men bara med några kronor per år.

Någon gång under året tas systemet i bruk.

Mer läsning

Annons