Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkarbrist i jul gräver hål i plånboken

Mellan den 23 december och 3 januari är det ont om tandläkare i Västerås. I alla fall om du är kund hos Folktandvården, som också höjer priserna.

Annons

– Det handlar om 50 procent i påslag, säger tandsköterskan Marina Lundberg.

Även om det inte är någonting vi kan styra över, är det bland sillar, lax och Janssons frestelse fel tidpunkt att få problem med tänderna.

– Vi kan aldrig ana trycket av patienter, men jag minns en annandag jul då vi hade drygt 20 personer i kö, säger tandsköterskan Marina Lundberg på Herrgärdets folktandvård.

Under helgernas vardagar håller Folktandvårdens åtta kliniker öppet, men med reducerad personalstyrka.

– Då finns en eller två tandläkare på varje klinik. Röda dagar har vi endast öppet på Herrgärdet där det finns en tandläkare och en tandsköterska, säger Lundberg.

Som fortsätter:

– Har man till exempel tandvärk på juldagen får man ringa 112 från klockan 10.30 och bli kopplad till jourhavande tandläkare. Då kommer man till vår telefonsvarare. Efter 12 ringer vi upp och försöker identifiera problemet. I många fall är det inte akut och man kan vänta några dagar på vård. Är det däremot akut får man komma hit och då jobbar vi fram till dess att alla som behövt vård fått det.

Är du däremot kund hos en privatklinik, finns Privattandläkarjouren att tillgå.

Mer läsning

Annons