Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi inget för rullstolsburen

Kathleen Bengtsson-Harywood som är rullstolsburen fick nej när hon ville ta taxi från stationen i går.

Annons

Det fanns ingen taxi som kunde köra henne med rullstolen till Scandic Hotel där NHR, Neurologiskt handikappades riksförbund, hade konferens.

– Jag bor i Halmstad. När jag var framme i Västerås ringde jag till Taxi Västerås. Där sade de att det bara är färdtjänst och sjukresor som har handikappfordon. Det är mycket märkligt att inte kunna ta en taxi i en så stor stad som Västerås bara för att man är rullstolsburen, säger Kathleen Bengtsson-Harywood.

Eftersom Kathleen Bengtsson-Harywood var strandsatt ringde hon en bekant i Stockholm som i situr ringde en rullstolsburen bekant i Västerås. Kvinnan hämtade Kathleen, och körde senare henne tillbaka till stationen när konferensen var över.

– Något liknande har aldrig hänt mig tidigare. Det var tur att jag fick åka med min bekants bekant. Jag pratade senare med en politiker och hon lovade ta upp frågan.

Taxi Västerås VD Per Almér medger att man inte har handikappbussar som ligger ute som vanliga taxi-bilar.

– Vi har inga sådana fordon fria. Det skulle vara väldigt kostsamt med en sådan transport om den inte användes regelbundet, säger Per Almér.

– När en kund måste sitta i sin rullstol i taxin krävs en handikappbuss med ramp och då måste man vända sig till färdtjänst eller sjukresor, alternativt riksfärdtjänst. Men även då måste man förbeställa. Det är ingen som får färdtjänsttransport direkt när man ringer.

Annons