Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terapi på nätet fick pris – utsågs till årets IT i vården

När Dagens Medicin och Computer Sweden på onsdagen utsåg årets vinnare av IT i vården-priset blev det Psykologparters som tog hem segern. Företaget har åtta kontor i landet, varav ett i Västerås.

Annons

I 20 år har IT i vården-priset gått till olika aktörer inom sjukvården som använder e-hälsa för att skapa nytta för patienter, medarbetare och samhälle. I år gick priset alltså till Psykologpartners verksamhet "KBT online" - digitala behandlingsprogram för personer med psykisk ohälsa.

Bakgrunden till juryns val är bland annat att antalet sjukskrivningar för psykisk ohälsa har fördubblats i Sverige. Det har i sin tur lett till en större efterfrågan på psykologer, kuratorer och nya vårdlösningar. Via digitala behandlingsprogram kan patienten få hjälp mot depression, stress och ångest i mobilen eller via datorn.

Juryns motivering: ”Årets IT i vården-pristagare ger en växande grupp patienter med psykisk ohälsa bättre tillgång till behandling. Genom lättillgängliga program med internetbehandling kan patienter både smidigare och tidigare få hjälp samtidigt som de blir mera delaktiga i sin vård. Vinnarna visar en inspirerande och skalbar modell med digitalt stöd som kan bli ett viktigt komplement till traditionell vård och göra vården vid psykisk ohälsa mer jämlik i landet på patientens villkor.”

Psykologpartners har sitt huvudkontor i Linköping. På kontoret i Västerås jobbar sex psykologer.

Läs mer, för pluskunder och prenumeranter [+]:

Den multiresistenta bakterien på sjukhuset är ovanlig i Sverige

Kraftig minskning av strokedrabbade i länet

Efter soppkökskonflikten: Volontärer öppnar nytt hos Stadsmissionen

I dag erbjuder 12 landsting KBT-terapi på nätet. Arkivbild: Jessica Gow / TT

Mer läsning

Annons