Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillnyktringsenhet blir verklighet

De senaste veckorna har polisen i Västra Mälardalen omhändertagit ett stort antal berusade personer. Antalet omhändertagna har ökat. Det behövs en tillnyktringsenhet i Västmanland för att hantera dessa personer, enligt Hans Eriksson som är inspektör vid köpingspolisen. Redan under hösten kan en sådan enhet bli verklighet.

Annons

– Jag anser att det ska komma hit någon och ta hand om dem eller att det ska finnas en tillnyktringsenhet.

Hans Eriksson har jobbat som polis i 42 år och har tagit hand om många berusade och drogpåverkade personer under sin karriär. Han har länge efterfrågat en tillnyktringsenhet där de omhändertagna kan få den hjälp som behövs, både under tiden då de nyktrar till och efteråt.

– De är ju sjuka, det är där problemet ligger, säger Hans Eriksson.

Han menar på att polisen inte har den utbildningen som krävs för att ta hand om dessa personer, och att sjuksköterskor och läkare är bättre lämpade. Det är även en fråga om säkerhet. Eftersom allt fler missbrukar flera substanser samtidigt behövs en kvalificerad person som kan avgöra om personen kan ligga i fyllecell eller om de behöver medicinsk vård.

– Det är ju inte straffbart så då ska sjukvården ha det ansvaret, säger Hans Eriksson och syftar på berusning från alkohol.

Redan under hösten ska landstinget i Västmanland finansiera en tillnyktringsenhet.

– Vi invigde en beroendeenhet för ett år sedan. Då sa vi så här att när den väl har stabiliserat sig och fungerar ordentligt är nästa steg en tillnyktringsenhet, säger Juha Rundberg (V), landstingsråd med ansvar för psykiatrin.

– Jag har som plan och ambition att under hösten finansiera detta.

Han förklarar att landstinget har fått påtryckning från polisen under en längre tid och att de är eniga med polisen att enheten behövs.

– Det skulle vara välkommet, säger Tommy Andersson, inspektör vid köpingspolisen.

Han är positivt inställd till landstingets initiativ och hoppas att det kommer igång så fort som möjligt speciellt med tanke på att ämnet var uppe för diskussion under flera år. Han påpekar att man måste anpassa sjukhusen efter verkligheten då flera av dessa personer kan vara våldsamma.

– De omhändertas för att inte göra illa sig själva eller andra.

Tommy Andersson tycker det är bra att de berusade personerna får komma till en enhet där det finns personal med rätt kvalifikationer.

– Det är jättebra, då får de vård också. Vi tittar ju bara till dem.

– Det blir en jättelättnad, det händer ju då och då att folk dör i cellerna på grund av olika saker. Det är inte säkert alla gånger att det är själva berusningen, säger han och förklarar att folk kan få hjärtproblem och andra livsfarliga komplikationer till följd av missbruket.

När semestertiden är över ska planering av tillnyktringsenheten börja och ambitionen är att öppna den redan under hösten. Men exakt när och var den kommer finnas är ännu oklart. Det praktiska måste fortfarande lösas.

– Det finns en riktigt bra förebild i Örebro län, som fungerar väl. Vi behöver inte uppfinna hjulet själva, säger Juha Rundberg.

Mer läsning

Annons