Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvar slog till på Västerås C

En uppmärksam kameraansvarig ledde till att polisen kan klara upp ett större antal stölder över hela Sverige, däribland flera i Västerås.

Annons

Västerås/Växjö. Tre män i 30-årsåldern greps i mars i år vid järnvägsstationen i småländska Växjö i mars sedan de blivit igenkända av en kameraansvarig vid det fastighetsbolag som äger många svenska järnvägsstationer och resecentrum.

I mitten av februari i Västerås drabbade de tre männen Västerås. Inom loppet av några dagar polisanmälde fler än fem resenärer att de mist plånböcker eller bankkort/kontokort i morgonrusningen vid Västerås centralstation.

Ett av tjuvarnas tillvägagångssätt var att ställa sig i en klunga som skulle kliva ombord på ett tåg, stjäla en resenärs plånbok i trängseln och därefter vända och lämna klungan. Ett annat sätt var att stå i kö vid biljettautomat bakom lämpligt ”offer” och ha uppsikt över pinkoden. Och därefter stjäla det aktuella bank-/kontokortet.

Därefter gjordes uttag på maxbelopp bara minuter efter stölden.

Precis samma sätt använde de tre männen i Skövde, Falköping, Gävle och Halmstad – samtliga stora järnvägsstationer med tåg åt olika håll och många resenärer, under tiden november-mars. Men när de nådde Växjö i mars blev det stopp.

Männen greps och åtalas nu vid Växjö tingsrätt för ett femtiotal brott.

Mer läsning

Annons