Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgytan blev till isbana

Frukt- och grönsakshandlaren Besir Fidan vill slippa hyran när hans plats på Stora torget används för isbanan.

Annons
Känner sig lurad. Besir Fidan, torghandlare i Västerås, betalar helår för den torgyta isbanan är anlagd på. Foto: Daniel Sidenbladh/Arkivbild

De har rykt ihop då och då under årens lopp, kommunen och den omstridde torghandlaren från Uppsala. Det har bland annat handlat om hyresnivån och torgståndets utseende.

När Besir Fidan fick läsa om den konstfrusna isbanan på torget kände han sig blåst av kommunen. Han betalar för platsen ett år i taget.

Trots att han bara har nytta av torgplatsen halva året måste han betala för hela året för att vara garanterad platsen.

Besir Fidan säger att han inte har fått någon information från kommunen om planerna på isbanan men det stämmer inte, enligt Monica Westlund på tekniska nämndens stab.

–Det kan inte vara obekant för Besir. Vi har skickat två brev till honom.

I mitten eller slutet av mars ska isbanan tas bort. Om Besir Fidan vill ha en torgplats innan dess kommer han att få det på annat ställe, framhåller Monica Westlund.

Hon förklarar att det i torgstadgan står att kommunen har rätt att hyra ut en torgplats de dagar då inte innehavaren är där klockan 9.

–Det är roligt om det är full kommers på torget. Och det är trevligt om det händer saker även vintertid.

Än så länge är isbanan en försöksverksamhet. Med tanke på hur det har slagit ut i vinter verkar det bli en fortsättning även nästa år, menar Monica Westlund.

Torghandlarna kan även drabbas av festivaler och andra evenemang. Det kan betyda att de inte kan utnyttja sin plats upp till 15 dagar per år.

Mer läsning

Annons