Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket: E18 är säker

Två frontalkrockar på tre dagar. Nu vädjar både polisen och Trafikverket till trafikanterna om vikten av att hålla avståndet och att respektera hastigheten.

Annons

Lördagens dödsolycka på E18 var bara en i raden av flera incidenter den senaste tiden. I torsdags förmiddags frontalkrockade två bilar vid trafikplats Nykvarn och tre personerfick föras till akuten med okända skador.

Men Trafikverket anser att det är bra skyltat på sträckan där vägarbetet pågår.

– Det är vår bedömning, ja. Vi har tillräckligt med skyltar, vi har en heldragen linje, vi har kontinuerlig uppsyn, vi har till och med förstärkt skyltningen både innan och längs vägsträckan. Vi har även gott samarbete med polisen när det gäller hastighetsövervakning, säger Lars Königsson, projektledare för ombyggnaden av vägsträckan Västerås-Sagån.

I början av oktober är det tänkt att vara klart.

– Vägen kommer att se ut som den gör tills dess.

Är vägsträckan för farlig?

– Det är inte vår bedömning, i så fall skulle vi aldrig ha det som vi har det. Trafiksäkerheten går alltid först. Hastigheten är sänkt till 70 och det är omkörningsförbud. Men det är ofrånkomligt att det blir störningar och annat när vi håller på och bygger.

Kan det bli aktuellt att sänka hastigheten ytterligare?

– Nej. Vi har också ett krav på framkomlighet, 70 kilometer i timmen är en sjyst hastighet i den miljön. Det handlar om att få folk att hålla avståndet och respektera hastigheten med hänsyn till våra vägarbetare och medtrafikanter, säger Königsson.

Vad olyckan i lördags berodde på är för tidigt att uttala sig om, enligt polisen.

– Vi måste få in alla parametrar för att överhuvud taget kunna skapa oss en bild av vad som skedde. Bilen ska genomgå en teknisk undersökning, de döda ska obduceras, vi måste bli klara med alla vittnesmål. Det kommer att dröja, säger Jörgen Bergfast, chef för trafikpolisen.

Hur ofta övervakar ni trafiken på E18?

– Vi är där varje dag, och är inte vi där så är det näpobilar som patrullerar. Vi har vår kameravagn stående till och från, så nog har vi övervakning allt, säger Bergfast. Det var i lördags strax före 18.30 som Fagerstafamiljen kom åkande på E18. Strax öster om Västerås svängde bilen av okänd anledning ut på fel sida och frontalkrockade med en större hästtransport.

Krocken blev våldsam.

Mannen och kvinnan, 44 och 35 år, omkom direkt. De två barnen i bilen, en 11-årig flicka och en 5-årig pojke skadades allvarligt. Flickan fördes senare till Akademiska sjukhuset för vård där hon fortfarande ligger kvar på intensivvårdsavdelningen.

Enligt en kommuniké från sjukhuset ska flickans tillstånds ha stabiliserats något efter att ha genomgått tre operationer.

Förra året skedde 72 olyckor på E18 i närheten av Västerås. 11 av dem var svåra, 64 betecknades som lindriga.

Årets dessförinnan, 2012, var det 56 olyckor varav två var dödsolyckor.

Mer läsning

Annons