Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tråkiga beskedet: Julgransformationen i luften ställs in på grund av vädret

Den "flygande julgran" som plan från Skaraborgs flygflottilj skulle genomfört i luften ovanför Västerås under onsdagseftermiddagen ställs in. Vädret är för dåligt, uppger Försvarsmakten.

Annons
Flygflottiljen F17:s julgransformation med JAS 39 Gripen i Malmö i fjol. Arkivbild.

I eftermiddag var tanken att västeråsarna skulle få njuta av en flygformation i form av en julgran när Försvarsmakten och Skaraborgs flygflottilj önskar Stockholms- och Mälardalsregionen god jul. Men vid 10-tiden kom det tråkiga beskedet: flygturnén ställs in efter att den stannat till i Uppsala.

Enligt John Lidman, kommunikationschef vid Försvarsmakten, är det molnigt väder som ställer till det. Dels skulle inte människor i till exempel Västerås se något och dels handlar det om flygsäkerhet.

– Det känns så jädra tråkigt, säger han.

Läs också: Flygvapnet fyller 90 år – firas på Hässlö

Flygplanen som deltar i uppvisningen kommer att färdas i omkring 500 kilometer i timmen på en höjd som lägst uppgår till 400 meter. Enligt Försvarsmakten är syftet med julgransformationen att "visa vår närvaro och att önska god jul". Men man ser det också som ett sätt att öva planering och genomförning av flygning i större formation.

Läs också: Köpingsjournalist skriver om kalla krigets flygoffer

Men trots den inställda uppvisningen behöver västeråsarna inte misströsta: fredagen den 16 december genomför Västerås flygklubb en liknande julgransformation.

Mer läsning

Annons