Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre unga dömda för våld på nattbuss

Tre ynglingar dömdes till varierande straff – dagsböter eller ungdomsvård – för den uppmärksammade misshandeln på en stadsbuss i Västerås i januari i år.

Annons

Misshandeln, som VLT skrivit om vid flera tidigare tillfällen, skedde strax före klockan 2 natten till den 22 januari och började med en ordväxling mellan en 21-årig man och de tre nu dömda som i dag är 15, 16 och 18 år gamla.

Ordväxlingen började då 21-åringen tillrättavisade en passagerare som låg ner, en av de tre kom då med ovälkomna förslag till 21-åringens flickvän och slagsmål utbröt.

21-åringen hamnade ¿i underläge och slogs till marken. Han fick hjärnskakning och ansiktsskador.

Flera personer blev vittne till bråket, däribland en ledig busschaufför som försökte få sin kollega att stanna bussen, men denne uppfattade från sin position inte bråket som så allvarligt.

Enligt samstämmiga vittnesmål var alla tre nu dömda delaktiga i misshandeln, men i varierande grad.

Tingsrätten finner att 18-åringen var den som startade bråket, även om den misshandlade enligt vad rätten skriver ”sannolikt har bidragit” genom att fälla kränkande kommentarer.

Enligt tingsrätten har 16-åringen provocerat fram bråket och varit aktiv och dessutom har han utdelat en avslutande spark mot 21-åringen som då var helt försvarslös. 15-åringen har, vilket också övervakningsfilmen visar, avstyrt fortsatt misshandel genom att få bort 16-åringen från platsen.

Annons