Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre vänsterextrema anhölls för sprejning

En Bjurhovdabo har fått fasaden på sin bostad fullständigt översprejad. Tre män sitter anhållna. Skadegörelsen är troligen ett led i kampen mellan ultravänster och ultrahöger.

Annons

De tre anhållna männen kan ha koppling till Revolutionära fronten. Personen som utsattes uppges ha kopplingar till en högerextrem organisation.

Vandaliseringen, som gjordes under natten till måndagen. Fönster har helt sprejats över med tjock svart färg. Även väggar och staket har sprejats.

Ett vittne ringde till polisen och gav signalement. Polisen stoppade tre män som stämde in på signalementen, en västeråsare, en Köpingsbo och en man från Eskilstuna. Alla är i 20-årsåldern. Männen greps och anhölls senare av åklagare för grov skadegörelse.

Polisen vill dock inte bekräfta att skadegörelsen skulle vara ett led i motsättningarna mellan vänster och höger.

– Anhållandena handlar inte om någon misstänkt gruppering. Det är personer som är misstänkta för brott, säger polisens pressekreterare Johanna von Wowern.

Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som följer de extrema rörelserna, blir dock inte förvånad när hon hör om händelsen.

– Det känns som det är lite mer intensivt just nu. Revolutionära fronten är mer militant än en del andra på den kanten. Mycket verkar ske just i Mälardalen.

Revolutionära fronten

Revolutionära fronten bildades år 2002 i den antifascistiska extrema vänstermiljön. Från början fanns bara RF i Göteborg och Örebro, men fler lokalavdelningar har bildats i flera andra städer.

RF:s framtida mål är att införa ett socialistiskt samhällssystem med hjälp av en revolution, men enligt organisationens nya hemsida är ett omedelbart mål att ” konfrontera fascister på våra gator”. Sammanstötningar med högerextrema har varit många.

Källa: RF:s hemsida/Wikipedia

Mer läsning

Annons