Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trojka styr SD lokalt

Toppstyrt och odemokratiskt. Nuvarande och före detta SD-medlemmar vittnar om ett parti som styrs centralt och där personer utan lokal förankring väljs till företrädare för kommunen.

Annons
Saknar medlemmarnas stöd? Runar Filper, Marie Edenhager och John Bergström pekas ut som de som styr Sverigedemokraterna i Västerås. Ingen av dem är bosatt i länet.

– Antingen var man med i kretsen eller så var man inte, och då gick det inte att komma in.

Så säger en anonym medlem som lämnade Sverigedemokraterna i Västerås förra hösten. Bilden som han och andra målar upp av Sverigedemokraterna i Dalarna och Västmanland är en av ett partidistrikt som kapats – utifrån. En där ordföranden Marie Edenhager och regionombudsmannen Runar Filper har förvandlat distriktet till en språngbräda för sina egna framtida karriärer i riksorganisationen.

Men det stämmer inte alls, menar Marie Edenhager, som kallar kritikerna för ”en liten missnöjd klick som inte har hamnat rätt”.

– Vi är i dag ett riksdagsparti, en del förstår inte att man inte kan jobba efter eget huvud som man vill. De här personerna har inte den insikten.

Men VLT:s granskning visar att kritiken i stora delar är befogad. Någon lokal politik bedrivs inte. Gräsrotsmedlemmarna är avskurna från verksamheten och träffas sällan eller aldrig. Detsamma gäller de lokala styrelserna.

– SD:s kommunförening i Västerås har sammanträtt en enda gång sedan valet 2010, säger en person med insyn i styrelsen.

I stora delar av landet ser det likadant ut. Det är, enligt många medlemmar, bara i Gävle och i SD:s ”kärnland” Skåne som partiet bedriver lokalt politiskt arbete i egentlig mening.

VLT har under lång tid sökt kontakt med dem som uppges sitta i styrelsen för SD Västerås. Undantaget ord-föranden, John Bergström, har vi misslyckats: övriga har inte gått att nå eller vägrar besvara frågor.

Enligt flera källor styrs kommunföreningen av John Bergström, tillsammans med Marie Edenhager och Runar Filper. De sistnämnda är även valberedning för Västerås-styrelsen.

Förre ordföranden, Börje Brandhill, har i dag ingen insyn alls i det lokala arbetet, trots att han är kommunfullmäktigeledamot. Han hamnade utanför den lokala styrelsen efter förra årsmötet, och några medlemsmöten har han inte fått någon kallelse till.

Brandhill och John Bergström är partiets ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige. Förste ersättare är Olle Frisk, andre är Johan Englund. Till skillnad från Englund har Olle Frisk ställt sig på Börje Brandhills sida i den infekterade konflikten mellan honom och John Bergström. Något som resulterat i att han utsatts från upprepade påtryckningar från Runar Filper om att ställa sin plats till förfogande. Trots att väljarna ville ha honom där.

– Om jag kommer in så blir det ju en situation där jag och Börje står på en sida och John blir ensam, och en sådan situation vill de inte ha, säger Olle Frisk.

Stämmer detta, Runar Filper?

– Nej, det gör det inte på det viset. Just den beskrivningen får stå för den som har sagt det. Det där är saker som de får avgöra på lokal nivå.

Ja, formellt är det så. Runar Filper är visserligen partiombudsman för Västmanland, men hans hemvist är Värmland, där han är distriktsordförande.

I Värmland har han anklagats för valfusk av de egna. 2009 var hans position som distriktsordförande hotad, och han bjöd då utvalda medlemmar och potentiella sympatisörer på julbord för partiets pengar.

Dessutom hävdar Camilla Rågfors, då styrelseledamot i Värmland, att hon och flera andra köpte röster åt Filper genom att betala medlemsavgiften åt personer som kunde tänka sig att stödja honom.

– Hur många vet jag inte. Men själv har jag ordnat sex röster inklusive min egen. För han betalade även min avgift, säger hon i en intervju med TV4.

För VLT berättar hon att många frågat henne om hon inte är rädd för att anmälas för förtal.

– Men jag kan lägga upp det ena beviset efter det andra. Jag tar det gärna till rättegång, säger hon.

Från riksorganisationen har det varit knäpptyst. Camilla Rågfors mejlade riksdagsmannen och partistyrelse-ledamoten Mattias Karlsson och berättade om fusket, men fick ingen reaktion. Andra har också slagit larm, men utan resultat.

– De vill inte ha bort honom, de lägger locket på, säger Camilla Rågfors.

För Runar Filper är nyttig för partiet. Han har haft ett särskilt uppdrag från riksorganisationen: att rekrytera politiskt aktiva i hela Mellansverige.

Han ser till att det finns kandidater till varje kommunalval, och kandidater leder till mandat som leder till ekonomiskt partistöd. En ytterligare bonus är att när någon röstar SD i kommunalvalet ökar chansen att partiet också får rösten i riksdagsvalet.

Att kandidaterna verkligen bor där de är nominerade verkar vara av underordnad betydelse. Camilla Rågfors, som bor i Karlstad, har själv blivit ombedd av Runar Filper att skriva sig i Dalarna. Han ville ha henne som distriktsordförande där, eftersom han var osäker på alternativet – Marie Edenhager.

I dag har emellertid Filper och Edenhager hittat varandra. Och Marie Edenhager ser, trots missnöjet med henne i Dalarna och Västmanland, ut att stiga i graderna. Vid SD:s landsmöte den 25-27 november kommer hon, om valberedningens förslag går igenom, att väljas in i partistyrelsen.

Mer läsning

Annons