Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots problemen – företaget får fortsätta

Smedjebacken har sagt upp avtalet med dem. Uppsala gav dem straffavgift. Sophämtningsföretaget Samtek har varit i blåsväder tidigare.

Annons
Styvt jobb. Sophämtarna på Samtek jobbar hårt för att komma ifatt körschemat.

Efter artikeln om de överfulla soptunnorna på Hammarby har flera läsare hört av sig. Sophögarna växer på Råby, Pettersberg, Skälby, Djäkneberget och Annedal-Stohagen.

VLT möter Bo Fredriksson på Ringduvegatan på Råby. Han är miljöansvarig i bostadsföreningen Tofsvipan som har 177 lägenheter som delar samma miljöbod. De bruna och grå plastvagnarna är överfulla av påsar.

– Vi är mest oroliga för bioavfallet. Det är ju sådant som ska komposteras och som lockar till sig djur, säger han.

Sophämtarna skulle ha varit här i måndags men har fortfarande inte synts till.

– Det är ju snart en vecka sedan. Nu börjar det bli fullkomligt kaos.

Bo Fredriksson har ringt till kommunen och fått veta att han inte är ensam. Över 70 klagomål gällande utebliven sophämtning har inkommit till kundcentret de senaste dagarna.

– Det verkar inte som att Samtek hade förberett sig tillräckligt innan de tog över, säger Bo Fredriksson.

VLT hittar en av Samteks vita sopbilar på Önsta men männen i bilen vill inte svara på några frågor. De hänvisar till sina chefer. Marcus Ramming, marknadschef och projektansvarig på Samtek, står fast vid att de överfulla sopkärlen är uppstartsproblem som kunden får räkna med när en ny entreprenör ska lära sig ett område.

– Vi har bara fått 87 klagomål. Med tanke på att vi tömmer drygt 7 300 tunnor är det inte mycket. Vi tycker att det är jättebra, säger han.

Men Samtek har fått kritik förut. I Uppsala 2007 fick företaget betala 1,6 miljoner kronor i straffavgift till Uppsala kommun för missade sophämtningar. I torsdags meddelade Smedjebackens kommun att de säger upp sitt avtal med Samtek, ett år innan kontraktet löper ut, efter ett par veckors krångel med trasiga fordon. och sjukskriven personal.

Visste ni om det vid upphandlingen?

– Nej, vi har inte fått någon sådan input, säger Mikael Vilbaste (MP) i tekniska nämnden.

Vid lunchtid på fredagen meddelar Samtek att de kommer få nya sopbilar.

– Hittills har vi kört med lånebilar, säger Marcus Ramming.

Om ni varken hade egna bilar, rätt nycklar eller hunnit lära chaufförerna att hitta i områdena; var ni verkligen rätt förberedda för det här uppdraget?

– Ja, det blir alltid så här i en uppstart. Jag kan förstå om folk blir uppretade men nu ska vi få ordning på detta.

Hans Näslund, direktör på tekniska nämndens stab, hade inte hört om Samteks tidigare viten.

– Vi gjorde en upphandling enligt konstens alla regler. Samtek har visat goda referenser och nöjda beställare.

Han har varit i kontakt med företaget om klagomålen som kommit in under veckan men menar att de måste få mer tid att rätta till bristerna.

– Vi får väl ge dem någon vecka till tycker jag.

Frustrerad. Bo Fredriksson på Råby väntar på sophämtningen som snart är en vecka försenad. ”Hur länge ska de hålla på och skylla på uppstartningsproblem?”.

Mer läsning

Annons