Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två äldre kvinnor uppringda – "anhöriga" behövde pengar

Två äldre kvinnor i Västerås har under lördagen blivit uppringda av personer som uppgett sig vara anhöriga i behov av pengar. Polisen har upprättat två anmälningar om försök till bedrägeri.

Annons
Under lördagen blev två äldre kvinnor utsatta för försök till bedrägeri i Västerås. Personen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Anders Wiklund / TT

Vid 14.30-tiden fick en kvinna i 95-årsåldern på Bjurhovda ett samtal från en person som uppger sig vara anhörig till kvinnan.

– Hon blir uppringd av en person som påstår sig vara anhörig och i som hamnat i trångmål och är i behov av pengar, säger Mats Länn, RLC-befäl vid polisen.

Uppringaren frågade efter kvinnans kontouppgifter.

– Det var en rådig granne som ingrep och avstyrde det hela så kvinnan blev aldrig av med några pengar, säger Mats Länn.

En stund senare fick ytterligare en kvinna i 95-årsåldern på Västermalm ett samtal med liknande innehåll. Personen som ringde uppgav sig även här för att vara anhörig och i behov av pengar.

– Uppringaren frågade efter kontouppgifter men kvinnan kunde inte komma ihåg sin kod, så de lyckades inte där heller.

Där hade kvinnan lämnat ifrån sig portkoden men anhöriga var på plats hos henne. Polisen har varit hemma hos den första kvinna för att ta anmälan och ska även besöka den andra kvinnan under kvällen.

Risk att fler blivit utsatta för liknande brottslig

Enligt polisen finns det risk att flera personer kan ha blivit utsatta för liknande brott den senaste tiden.

– Det händer ofta att vi får reda på den här typen av brott efter ett par dagar när den uppringda eller närstående kommer på att det kan vara någon som luras. Den här gången stannade det turligt nog vid försök, säger Länn.

Förövarna som begår den här typen av brottslighet rör sig ofta i närheten av personerna som blir uppringda.

– Det är stor risk att de är i närområdet när de ringer upp för att snabbt kunna hämta eventuella kort och så att inga anhöriga hinner bli kontaktade, säger Mats Länn.

Polisen har varit och sökt efter bilar och personer som kan sättas i samband med brotten, dock utan resultat.

Mer läsning

Annons