Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två politiker blev hemlösa

Många hemlösa samlades i tisdags kväll utanför härbärget Eken på Viksäng. Men just denna kväll var två politiker också där. Signild Mörlin (MP) och Staffan Jansson (S) skulle prova på livet som hemlösa.

Annons
Hemlös på prov. Politikern Staffan Jansson (S), i röd tröja, skulle pröva på livet som hemlös, men bara för en natt. Vid Eken mötte han hemlösa och uteliggare som har många års erfarenhet att överleva utan hem i värme och kyla.Foto: Kenneth Hudd

– Va? Vad gör ni här? sa en av de hemlösa, som redan hade kommit till Eken.

De flesta av de församlade kände nämligen igen politikerna och hälsade dem med glädje. Båda politikerna har suttit i Individ- och familjenämnden länge och deras ansikten är välkända, särskilt bland dem som har haft kontakt med det sociala.

Men flera av männen undrade hur Signild Mörlin skulle klara det. Hon är 75 år gammal. Att 42-åringen Staffan Jansson skulle klara en enda natt var det däremot ingen som betvivlade.

– Men jag är väl en dåre som vill visa hur verkligheten är för de hemlösa. Det finns fortfarande för få platser. Människor måste sova ute i Västerås, sommar såväl som vinter. Det är det jag vill visa. Detta är inget valjippo, sa Signild Mörlin, som oroade sig för sina svaga knän, men inte mycket annat.

Den första höstkylan kändes i luften när allt fler hemlösa samlades. Berusningsgraden varierade. Flera var helt nyktra, andra var definitivt inte opåverkade.

En av de nyktra var rullstolsburne Esko Jauhiainen, en 54-åring som har varit hemlös i tre år, men som denna natt fick en plats.

– Ja, i natt får jag en säng. Men det är inte alltid så. Jag har sovit ute i kyla och regn, men i natt sover jag här på Eken. Det är bra.

Han var en av två män i rullstol som fanns utanför Eken denna kväll, men den andre mannen i rullstol har en permanent plats.

Fler hemlösa anlände.

– Än är det inte kallt. Men flera gånger har jag frusit fast på bänkar när jag sovit utomhus på vintern, berättar en av de mer vana uteliggarna.

Fler skrev in sig. Sängarna började ta slut. Men Susanna Lund fick en plats, en av de två som är särskilt avsatta för kvinnor.

– Vi är lite extra utsatta, så det är bra att vi har särskilda platser, men det är synd att min man och jag aldrig får sova tillsammans på Eken.

Hennes man är också hemlös och dök upp några minuter senare. Han var en av de sista som fick en plats.

Sängarna tog slut och en man fick nej. Det innebar att han måste gå vidare. Personalen kramade om honom och hörde om han hade någon alternativ sovplats. Han sa att han hade det, men det är inte alls säkert att det handlade om en säng ”hos en kompis”, som han sa. De flesta som inte får plats måste sova utomhus eller i en trappuppgång.

De två politikerna gick vidare till en plats i Västerås centrum där de skulle sova. Hemlösa hade tipsat dem om en lämplig trappuppgång.

Men det är väl enbart därför att det är valtider som ni gör detta?

– Ja, men för oss blir det bara en natt. Det finns hemlösa i Västerås som har varit utan egen adress i årtionden, och många får ingen säng. Vi vill visa att det finns ett behov av fler härbärgesplatser, kanske ett Eken 2, sa Staffan Jansson.

Mer läsning

Annons