Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två släpptes ur häktet

Männen misstänks för att ha rånat en man under pistolhot. I fredags släpptes de ur häktet då den tekniska undersökningen av vapnet inte ens är påbörjad.

Annons
Tunadalsgatan i Köping.  Här misstänks en av männen ha avlossat ett vapen mot en lägenhet.

Männen, 23 och 26 år, satt häktade på sannolika skäl, alltså den starkare misstankesgraden, för grovt rån och olaga tvång i Köping.

På kvällen den 16 april ska de ha tvingat en man att tömma sitt bankkonto på flera tusen kronor. Senare samma kväll misstänks 23-åringen för att ha skjutit flera skott mot en lägenhet på Tunadalsgatan.

Flera personer fanns i den aktuella lägenheten men ingen träffades.

Polisen hittade en pistol hos en av de misstänkta och den skickades till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, för undersökning.

Utredningen har därför dragit ut på tiden och i fredags begärde åklagaren ännu en gång förlängd åtalstid och fortsatta restriktioner för de misstänkta, alltså förbud att meddela sig med omvärlden eller ta del av tidningar, radio och tv.

Vid häktningsförhandlingen valde tingsrätten att släppa männen.

Det var Hans-Åke Nygren, domare vid Västmanlands tingsrätt, som gjorde den bedömningen:

– Mot bakgrund av att förundersökningen till nu synes har stannat upp till följd av att SKL inte hinner påbörja sin utredning framstår det inte som rimligt att de är kvar i häktet. Att de är misstänkta för brott av allvarligt slag förändrar inte min bedömning, säger Hans-Åke Nygren.

Har de något med att göra att det är unga personer?

– Vi tar allt i beaktning, även deras åldrar, men när undersökningen inte ens är påbörjad valde jag att släppa dem. Vad jag förstod skulle SKL inte starta något ärende före vecka 25, säger Hans-Åke Nygren.

Åklagaren som har ärendet vill inte uttala sig på grund av förundersökningssekretess.

– Det pågår fortfarande en brottsutredning, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing.

Du ville ha dem häktade med fortsatta restriktioner och de släpps fria – något har du väl att säga?

– Nej, säger Trossing.

Polisen som utreder fallet är däremot är kritisk mot tingsrättens frisläppande.

– Nu är det som det är, men frisläppandet är en klar nackdel för utredningen. Vi har bara fått veta att vi ligger i kön, men som jag har förstått det har SKL inte ens provskjutit vapnet, säger Jan Sjöberg, förundersökningsledare vid polisen i västra Mälardalen.

Vad betyder det att de misstänkta är på fri fot?

– Det betyder att de kan påverka vittnen, målsäganden och utredningen i stort. Det är riktigt tråkigt, men vi kan inte göra någonting mer än att fortsätta jobba.

Ärenden där personer är häktade har förtur på SKL, men i det här fallet har det inte hjälpt.

– Det är inte första gången misstänkta blir frisläppta på grund av att SKL inte hinner med. Jag hade ett annat ärende, alldeles nyligen, där samma sak hände, säger Jan Sjöberg.

Så här svarar SKL.

Mer läsning

Annons