Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två taxichaufförer överfölls i sina bilar

Vi är mitt inne i årets största taxihelger – jul, mellandagar och nyår. Men den gångna helgen blev också en av de bråkigaste. Två taxichaufförer blev överfallna – samma morgon. Taxichaufförer som VLT har talat med är inte förvånade.

Annons
Överraskad – men inte förvånad. ”Har en chaufför från Taxikurir blivit överfallen? Nej, det har jag inte hört talas om, och jag arbetade ju nästan samtidigt”, sa Firas Munir på Taxikurir. Men han verkade heller inte förvånad. ”Nej, sådant händer ibland.”Foto: Per Groth

Västerås. De två överfallen verkar vara helt oberoende av varandra.

Det svårare av de båda våldsamheterna skedde på lördagsmorgonen klockan 5.30. En chaufför hade fått en beställning från Bjurhovda, men möttes vid framkomsten av ett helt gäng, som gick till attack och började att slå sönder taxibilen. Lyktglas krossades, torkarblad slets av. Föraren flydde och ringde polisen, men ingen misstänkt kunde gripas.

Samma morgon hade ett annat våldsamt intermezzo inträffat i en bil som var på väg från centrum. Två mycket berusade kunder började att bråka med en taxichaufför från Taxikurir. Det blev tumult.

Polisen kom och grep den mest berusade av de två, som fick sova ruset av sig i fyllecell. Han är nu misstänkt för misshandel.

VLT har talat med taxichaufförer från flera olika bolag. Ingen är särskilt överraskad över det inträffade, även om ingen av dem har hört talas om de våldsamma händelserna på lördagsmorgonen.

– Det tillhör jobbet, men det är inte särskilt vanligt, säger Farogh Farhad, som kör för Taxi Västerås.

– Men jag skulle säga att 97 procent av alla kunder är bra på alla sätt. Jag har nästan bara trevliga kunder.

Ahmad Khizry sköter 070 Taxi, ett av många små taxibolag i Västerås. Han har hört talas om några våldsamma incidenter.

– En taxi fick nyligen bakrutan utslagen. Ofta börjar det med fulla passagerare som tjafsar om priset.

Han anser att det i sin tur beror på att alla bolag har lite olika priser. Särskilt handlar det om att taxibilar utifrån.

– Ja, det är ett stort problem för oss taxibolag i Västerås. En del bilar kommer hit från andra orter och tar högsta taxan. Jag hörde talas om en passagerare som fick betala 1 000 kronor för att åka ut till Gryta. Ett taxibolag från Västerås hade kanske tagit lite över 250 kronor för samma sträcka.

Tony Lönn, som är både taxichaufför i Taxi Västerås och fackligt aktiv i Transport, hade inte hört talas om våldsamheterna i helgen, men blev inte heller förvånad.

– Taxichaufförer har ett ensamarbete och det innebär risker. Men alla taxichaufförer som är medlemmar i facket bör höra av sig till oss om något våldsamt händer. Vi kan vara ett stöd.

Har våldet ökat mot taxichaufförer?

– Nej, snarare minskat. Taxirånen har ju nästan upphört. Numer betalar nästan ingen med kontanter. En rånare får inte ut några pengar från en taxichaufför. Men annat våld, som inte är rån, sker ju fortfarande.

Från Nätet. VLT.se:s korta notis om taxiöverfall blev en av helgens mest lästa.

Mer läsning

Annons