Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två våldtog ung kvinna – och stal hennes mobil

Den unga kvinnan var så full att hon avvisades från en restaurang i Göteborg. Då hamnade hon i samtal med två män från Västerås som utlovade efterfest.

Annons

Det blev ingen efterfest för den unga kvinnan, född 1995. De båda männen, 20 och 24 år gamla, körde henne över Göta Älv till ett industriområde på Hisingen där båda männen turades om att ha sexuellt umgänge med henne.

Enligt vad de båda männen senare uppgav för polisen var det fråga om frivilliga samlag. De hade egentligen åkt till Göteborg och checkat in på ett hotell för att möta en annan kvinna, som också skulle befinna sig på samma restaurang varifrån den unga kvinnan blev avvisad. Men de fick ingen kontakt med den kvinna de ursprungligen tänkt träffa och började i stället prata med den unga kvinnan.

Enligt kvinnan var hon under bilfärden – då hon utlovats transport till de båda männens hotellrum för efterfest där – rädd, utsatt och sade tydligt nej till sex, men har på grund av kraftig berusning minnesluckor om vad som egentligen hänt.

Efter gärningen körde de båda männen kvinnan till en busshållplats. Där stal den ene mannen hennes mobiltelefon innan hon släpptes av.

Hon grät och en man som väntade på bussen uppmärksammade hennes belägenhet, för honom berättade hon att de båda männen ”har utnyttjat mig på så många sätt” och att hon blivit rånad. Mannen ringde genast SOS Alarm.

För polisen berättade den unga kvinnan att hon blivit våldtagen och sedan rånad på sin mobiltelefon. En intensiv polisjakt på de båda männen drogs genast i gång. Hennes telefon kunde spåras – männen hade börjat köra mot Västerås men sedan ringt den kvinna de ursprungligen tänkt träffa och var på väg tillbaka till Göteborg för att träffa henne. De båda kunde gripas vid en trafikplats längs E20 i Göteborgs utkanter.

Göteborgs tingsrätt underkände de båda männens resonemang om frivilligt könsumgänge.

En av männen sade i tidiga polisförhör att den unga kvinnan ”var skitfull”. De båda männen körde inte, framhöll tingsrätten, kvinnan till den utlovade efterfesten, utan till en avsides belägen plats, hon hade därför ingen möjlighet att påkalla hjälp.

Något våld eller några hot förekom inte, framhöll tingsrätten, men det faktum att kvinnan var så berusad och skyddslös gjorde att situationen var ett utnyttjande av hennes tillstånd och inte något frivilligt samlag. De brottsliga avsikterna förstärktes av att hennes mobiltelefon stals. ”Objektivt sett har de alltså gjort sig skyldiga till våldtäkt” skriver tingsrätten och dömer 24-åringen till två år och tio månader i fängelse, 20-åringen till två års fängelse. I straffet ingår också grova fordonsstölder, narkotikabrott och annat som begåtts vid skilda tillfällen.

Mer läsning

Annons