Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvestjärt hittades i skolmaten

Nej, det var ingen grönsak. Det var en liten tvestjärt som en elev på Edströmska hittade i skolmaten.

Annons
Oönskade proteiner. En tvestjärt hittades i maten vid Edströmska gymnasiet.Foto: En skolelev

Att grönsakerna i skolmaten är ekologiska och obesprutade har tydligen en baksida: småkryp kan överleva och dör i stället under matlagningen.

Det är inte första gången som elever har upptäckt oönskade kryp i grönsaker.

Förra året hittades bladlöss i broccolin på Carlfors- ska gymnasiet och vid ett senare tillfälle hittade en elev en snigel i ruccolan.

Tvestjärten i maten på Edströmska är i gott sällskap.

– Det är alltid olyckligt när sådana här saker inträffar. Vi arbetar med ekologiskt och närodlade råvaror som inte är besprutade vilket gör att möjligheten finns att små insekter följer med i transporten av råvaror. Givetvis sköljs alla råvaror och gås igenom noga men på grund av den mänskliga faktorn har tyvärr denna missats, säger Anna Nyman, avdelningschef på restaurangenheten vid Västerås stad.

Hon påpekar också att skol- maten i Västerås har fått flera utmärkelser av Restaurangguiden White Guide Junior. Bland annat är det just det ekologiska som White Guide- juryn har varit positiv till.

Men småkryp, om än ekologiska, är riktigt otrevliga att se i maten. Bilden på tvestjärten gick runt bland ele-verna på Edströmska innan den nådde VLT.

Mer läsning

Annons