Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst minaret blir kort

Kommer minareten att bli en tummetott? Stor lär den inte bli. Minareten får inte nå över taknocken på moskén.

Annons

Islamiska föreningen som ansökt om att få bygga en ”tyst” minaret utanför stora moskén i Oxbacken (VLT 7 maj 2010) har redan innan några formella beslut tagits, vikt sig för de protester som de på omvägar hört kan komma mot bygget.

Att omkringboende och andra har synpunkter på en minaret fick islamiska församlingens företrädare veta vid det möte de hade med kommunen den 19 maj. Claes Kugelberg (M) byggnadsnämndens ordförande, planchef Lennart Gustafsson med flera var närvarande.

– Grannar är mycket emot detta. En ändring av detaljplanen skulle överklagas till högsta instans och det skulle ta minst tre år till beslut, säger Kugelberg till VLT.

Men det är fritt fram att bygga en minaret inom bestämmelserna för den nu rådande detaljplanen, konstaterar han. Det har han också sagt till församlingen.

Men det är förstås det som är kruxet och väcker frågan hur liten en minaret kan vara. Den får inte sticka upp ovanför taknocken. Då bryter man mot detaljplanen. Den får heller inte stå på området framför huset. Det bryter också mot rådande detaljplan. Eventuellt kan den stå mycket nära huset. Eller på taket till en ny entré - men alltså inte över taknocken.

- Det bor mycket människor i området som har synpunkter och vi är inte beredda att göra en planändring med utökad byggrätt. Det passar inte in i med hänsyn till läge och omgivning, säger Lennart Gustafsson planchef.

Mahmut Ongun, imam i församlingen säger:

- Vi vet inte hur vi ska göra. Det finns fortfarande en rädsla för islam. Men för mig är verksamheten viktigare än en minaret. Vi ska prata med vår arkitekt på måndag. Vi kanske får bygga en liten symbolisk minaret. Vi vill att människor som besöker Västerås ska se att detta är en moské.

Annons