Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga feminister hade party på biblioteket

”Hej Gudrun! Vi vill att du kommer och pratar om feminism,” skrev Josefin till partiledaren Gudrun Schyman (FI). Härom dagen möttes de på Stadsbiblioteket.

Annons
Laddar inför valet. Josefin Wallerström bjöd in sin förebild Gudrun Schyman till Västerås. ”Vi vill skapa en feministisk plattform för unga, säger Josefin.”

I höstas skrev Josefin Wallerström ett brev till talespersonen för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, och bad henne komma till Västerås. Det var tänkt som ett ”homeparty,” som partiet kallar sina informationsmöten.

– Om man lyckas samla mer än 25 personer i sitt hem och ber Gudrun Schyman komma dit, så kommer hon, förklarar Josefin.

Hon hade inte räknat med att över 200 personer skulle vara intresserade. Publiken satt på golvet, trängdes längs väggarna och många fick stanna utanför.

– Ni är alla med om vår tids största demokratiska genombrott! Nu ska jag övertyga er, sa Gudrun Schyman, direktanländ från Malmö och med en fulltecknad kalender fram till valet.

Med mer eller mindre pedagogiska teckningar berättade hon om politiska ambitioner och hur samhälleliga maktstrukturer ska synliggöras.

– Nu har de unga feministerna organiserat sig, nu är det dags för oss lite äldre att ta vårt ansvar, sa hon.

För Josefin var detta bara starten på de politiska ambitionerna. Nu ska Unga feminister, som bildades i december, organisera arbetsgrupper inför valet.

– Gudrun är en förebild. Det är bara att fortsätta sprida kunskap.

Maktstrukturer i samhället. Gudrun Schyman ritade och berättade om hur hon ser på samhället.

Mer läsning

Annons