Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga trivs med sina liv

Länets högstadieungdomar mår bra och har en framtidstro. Men användningen av narkotika ökar, de som dricker alkohol dricker mer och tjejerna mår inte lika bra som killarna.

Annons

Det visar en undersökning från landstinget.

Undersökningen, Länsrapport ur Liv och hälsa ung 2010, som nu är klar är gjord bland ungdomar i årskurs 7 och 9 i länet. Ulla Händel är hälsoplanerare och ansvarig för undersökningen.

– Rent generellt ser det ut som de psykiska besvär som visat sig i tidigare undersökningar har planat ut. Men man måste följa och se vad som händer. Väldigt många mår bra och är nöjda med livet, men de som mår dåligt mår verkligen dåligt. Det är en mångfacetterad problematik, säger Ulla Händel.

I stort verkar det som om högstadieungdomarna mår bra. 86 procent av pojkarna i årskurs 7 är nöjda med livet, likaså 76 procent av tjejerna. Och de flesta av eleverna ser ljust på framtiden. Men tjejerna har det kämpigare, bland annat med utseendefixering och höga krav från föräldrar. Mer än var tredje flicka i årskurs 9 upplever ofta eller alltid stress. I samma årskurs upplever också var fjärde flicka fysiska symtom som ont i magen, ont i huvudet eller värk i axlar.

Likt resten av landet ökar narkotikaanvändningen bland ungdomar. Var tionde flicka och var sjunde pojke i årskurs nio har testat narkotika minst en gång vilket är en ökning jämfört med tidigare undersökningar.

Även alkohol brukas. I årskurs nio blir var femte elev berusad minst en gång i månaden.

– Det är fler som inte dricker, men de som dricker, dricker väldigt mycket, säger Ulla Händel.

Barns hälsa

I Sverige finns det två miljoner barn, det är 22 procent av befolkningen.

Omkring en kvarts miljon barn i Sverige beräknas växa upp i fattiga familjer. I Västmanland är det ungefär 6750 barn. Forskning visar att det finns ett tydligt samband mellan barns psykiska och fysiska hälsa och deras tillgång till materiell välfärd.

20 procent av alla barn behöver särskilt stöd i skolan.

Mer läsning

Annons