Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga utan jobb blir allt fler

I Västerås är 1700 ungdomar arbetslösa. Det är näst högsta siffran bland fem jämnstora kommuner. Bara Eskilstuna har högre ungdomsarbetslöshet.

Annons
Arbetsförmedlingen. FOTO: SCANPIX

– Var fjärde arbetslös i Västerås är en person under 25 år, sade Kenneth Linder, arbetsmarknadschef inom Västerås stad, när han presenterade siffrorna för kommunstyrelsen nyligen.

Ungdomsarbetslösheten i Västerås är 14,7 procent och den ökar, om än i lugnare takt än tidigare. Antalet arbetslösa under 25 år har fördubblats på ett år. Många av dem saknar gymnasie-betyg. I somras kom 300 nya unga från gymnasiet utan färdig utbildning.

Av de 1700 arbetslösa är 1100 sysselsatta i olika åtgärder inom arbetsförmedlingens jobbgaranti. Andra finns på stadens rekryteringsplatser, ungdomsplatser och jobbcentrum, vilket betyder att de flesta deltar i någon aktivitet.

Politikerna fick också veta att det finns totalt 7100 arbetslösa personer i Västerås. 43 procent av dem är kvinnor, varav 37 procent är födda utomlands. Bland de arbetslösa männen är 32 procent födda i ett annat land.

I samband med arbetslösheten ökar även utbetalningen av försörjningsstöd, I Västerås betalas stöd ut till 2094 hushåll och i Skultuna till 113 hushåll.

Av de totalt 7100 arbetslösa är 3100 sysselsatta på något sätt medan 4 000 är öppet arbetslösa.

Av 79 deltagare hos Jobbpunkt Väst som drivs av Mimer har 72 procent gått vidare till jobb, i många fall hos Bauhaus, Ica och andra företag på Bäckby.

Västerås stad som arbetsgivare tar emot många praktikanter. Cirka 2100 praktikanter passerar de kommunala instanserna under ett år.

Annons