Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga västeråsare visade mod

Ungt Kurage är ett pris för unga som visar medmänsklighet. I år finns två västeråsare bland pristagarna: Elin Vikner och Andrija Stojanovic.

Annons
Elin Vikner går hotell- och turismprogrammet på Tranellska gymnasiet. Hon prisas för att ha sagt ifrån när hennes vän blev kallad för ”bög” i skolkorridoren.

Ungt Kurage delas ut av Raoul Wallenberg Academy, vilket är en organisation som i Raoul Wallenbergs anda vill verka för medmänsklighet. Två av årets fem pristagare är från Västerås.

Elin Vikner går hotell- och turismprogrammet på Tranellska gymnasiet. Hon prisas för att ha sagt ifrån när hennes vän blev kallad för ”bög” i skolkorridoren. Elin Vikner berättar att hon är engagerad i Here 4 U, som ska förebygga mobbning. Det är genom Here 4 U hon har lärt sig att säga ifrån.

– Det finns förövare, offer och sådana som bara står och tittar på, säger hon.

Andrija Stojanovic spelar basket i Aros Basket. Han prisas för att han håller i basketträningar för nyanlända flyktingar en gång i veckan. Andrija Stojanovic är 15 år medan deltagarna är mellan 13 och 20 år gamla. De flesta kommer från Syrien.

– Språkbarriären var stor men det gick bra med svenska och engelska, säger han.

Vinnarna får utöver utmärkelsen följa med på en resa till Budapest i Raoul Wallenbergs fotspår. Prisceremonin sker på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti då även Raoul Wallenbergpriset delas ut.

Andrija Stojanovic spelar basket i Aros Basket. Han prisas för att han håller i basketträningar för nyanlända flyktingar en gång i veckan.
Annons