Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vuxna väljer bort tandläkaren

Många 20–29-åringar skippar tandläkaren. Det kan få negativa följder. Folktandvården försöker få 20-åringar att fortsätta gå dit.

Annons
Olika strategier. Studenterna Josefine Häll, 20 år, Daniel Jansson, 22 år, Axel Forsberg, 19 år, och Carl Martin Berg, 25 år, resonerar olika.

Det år man fyller 20 är tandvård inte gratis längre. Samtidigt har unga oftast friska tänder. Inte konstigt att många struntar i tandläkaren.

Men på längre sikt är det dåligt både för den enskilda personen och för samhället.

Uteblivna tandläkarbesök kan ge sämre munhälsa och en saftig räkning den dag personen väl sätter sig i tandläkarstolen.

Även för samhället kan det bli ett högt pris: kostsamma behandlingar subventioneras.

Folktandvården i Västmanland skickar snart brev till alla födda 1994 med ett erbjudande om frisktandvård (se fakta). Syftet är att de ska fortsätta att besöka tandläkare regelbundet.

– Annars blir det lätt så att de tänker ”jag hör av mig sedan” och så blir det inte av, säger Anna-Karin Wagner som är tandläkare och utvecklingschef.

De fyra studenter som VLT träffar ser olika på vikten av att gå till tandläkaren.

– Jag går regelbundet och kommer att fortsätta göra det, säger Josefine Häll vars föräldrar betalar tandläkarräkningen när hon studerar.

Axel Forsberg har ingen tandläkare men ska boka en tid om två år för att kolla visdomständerna. Han tackade nej till frisktandvårdsavtal.

– Det känns onödigt att betala, det är inte säkert att de kommer att växa ut.

Carl Martin Berg går till tandläkaren ”någon gång emellanåt när de ringt” medan Daniel Jansson inte funderat på saken. Hittills har han sluppit betala för tandläkarbesök.

– Jag kommer nog att gå ibland.

Mer läsning

Annons