Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomars sprit hälls ut

Polisen kraftsamlar inför den kommande Valborgshelgen. Det kan bli obehagligt för den under 18 som påträffas med alkohol.

Annons

Polisen i hela länet har planerat sin arbetstid så att det är extra mycket poliser i tjänst under Valborgshelgen, där Valborgsmässoafton brukar vara en dag med mycket supande utomhus, en dag när många unga dricker sig berusade.

- Vi kommer att ha nolltolerans när det gäller ungdomar och alkohol, säger Rickard Lindberg, ställföreträdande närpolischef för Västerås och fortsätter:

- Är du under 18 räcker det med att du bär alkohol med dig. Den tar vi i beslag och häller ut den, och kontaktar föräldrarna. Det gör vi också för den ungdom som vi påträffar berusad.

Den kombinationen - alltså spriten uthälld och samtal till föräldrarna - är ny för polisen.

- Den kallas "Kronobergsmodellen" eftersom den började tillämpas av polisen i Kronobergs län, Småland, säger Rickard Lindberg.

Polisen vädjar också till föräldrar att stå emot tjatet - och inte köpa ut alkohol åt sina barn.

Under Valborgsmässoafton kommer det att finnas mycket poliser i rörelse:

- Vi har våra utryckningsbilar, men också poliser från ungdomssektionen som kommer att finnas på plats från lunchtid fram till småtimmarna på natten, säger Rickard Lindberg. Dessutom kommer fältassistenter från Västerås stad att finnas på plats och samverka med polisen.

Inte bara ungdomar kommer att ha ögonen på sig - polisen kommer att noga övervaka att de kommunala ordningsföreskrifterna om alkoholförbud på offentliga platser (se faktaruta här intill, gäller all alkohol starkare än lättöl) efterlevs.

Polisen kommer också att kontrollera bilförares nykterhet i stor omfattning.

Annons