Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning efter spädbarnsdöd hade många fel

I eftersvallet av ett spädbarns död har det framkommit en mängd allvarliga brister inom sociala nämndernas förvaltning. Bland annat har rättssäkerheten mycket övrigt att önska.

Annons

Agneta Lundin Parskog är utvecklare på förvaltningen.

– Självklart är det allvarligt att alla dessa fel upptäcktes när vi undersökte ett fall.

Det handlade om ett familjehemsplacerat spädbarn som dog hastigt. Själva dödsfallet är inte föremål för en anmälan, däremot framkom en rad brister när fallet utreddes, till exempel om hur förvaltningen har kommunicerat internt samt hur de har bemött modern.

– Rättssäkerheten är satt ur spel. Vi har som myndighet inte förstått den sökande. Formella beslut saknas och då kan man inte överklaga.

Om allt detta upptäcktes när ni genomlyste ett enda fall, vad skulle ni kunna upptäcka ifall ni gick igenom andra ärenden?– Jag vet inte men det är en fråga man kan ställa sig.

Myndighetschef inom förvaltningen sedan ungefär ett år är Gunilla Westberg.

– Jag har ett ansvar för hur det ser ut men också för hur det ska åtgärdas. Nu gör vi omfattande utbildningsinsatser och rutiner ska tydliggöras.

Hur kan det vara så illa?– Ja, du ... jag vet inte. Kanske har det att göra med hög personalomsättning, säger Gunilla Westberg.

De allvarligaste bristerna är anmälda till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Mer läsning

Annons