Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vaccinera om du har råd”

Tonårstjejer väntar på att HPV-vaccinet ska bli gratis. Den som har råd borde vaccinera sig nu, tycker barnmorskan Marie Larsson.

Annons
Har tagit ställning. Marie Larsson framhåller Gardasil, för att det ger skydd mot kondylom. ”Det vore oetiskt att inte ge info om skillnad och rekommendera extraskyddet mot kondylom, vilket orsakar stora lidanden men också åsamkar sjukvården kostnader på beräknat 60 miljoner kronor om året”, säger hon.

Marie Larsson är chef för Ungdomsmottagningen i Västerås.Våren 2007 var man den första i landet att vaccinera med det då nya Gardasil.

– Vi tyckte att det var viktigt att komma i gång. Det är ju ett cancervaccin.

En stadig ström av tonårstjejer kom ensamma eller med en förälder för att vaccineras. Runt 40 tjejer i månaden.

Snart väcktes debatt om det orättvisa i att vaccinet kostade pengar och att de vars föräldrar inte har råd blev utan. Redan när kravet på gratis vaccin höjdes för två år sedan märkte man på Ungdomsmottagningen att färre tjejer vaccinerade sig.

– Nu är det en markant minskning.

Högst fem tjejer i månaden. Marie Larsson tolkar det som att många väntar på att vaccinet ska bli gratis. Förseningen kan få den olyckliga följden att tonårstjejer sexdebuterar innan de vaccinerar sig, och då i värsta fall smittas.

– Inte väntar man med sexdebuten bara för att man väntar på ett vaccin.

Marie Larsson understryker att ”man ändå inte ska tveka att vaccinera sig om man haft ett antal sexparters”.

Hon vill inte ge föräldrar med dålig ekonomi skuldkänslor om de saknar pengar till vaccinet. Men hon tycker att framför allt tjejer i övre tonåren ska vaccinera sig redan nu om de har råd.

Hon rekommenderar Gardasil framför Cervarix.

– Gardasil ger också skydd mot kondylom, som är den vanligaste könssjukdomen.

Vaccination försenas igen

Flickor födda 1999 och senare kommer i årskurs 5–6 att vaccineras mot livmoderhalscancer som orsakas av humant papillomvirus, HPV. Men vaccinationsstarten har skjutits upp flera gånger. Läkemedelsbolagen Sanofi Pasteur MSD (Gardasil) och Glaxo Smith Kline (Cervarix) har överklagat upphandlingen. Bägge vill vinna och få sälja just sitt vaccin.

Vaccinationen ingår i det så kallade barnvaccinationsprogrammet vilket betyder att samhället betalar sprutorna.

Ett större åldersspann täcks in vid starten då även flickor 13–18 år kommer att erbjudas vaccin gratis.

Vaccination mot HPV har varit tillgänglig i flera år för den som kan betala själv.

Mer läsning

Annons