Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallby får runt hus

Kommunal verksamhet kan ibland kännas lite fyrkantig. Mimer går mot strömmen och planerar ett alldeles runt allaktivitetshus på Vallby.

Annons

– Det ska bli ett karaktärshus. Ett som det är lätt att hitta till, säger Proaros ordförande, Lars Kallsäby (C).

Proaros är, jämte Svenska kyrkan, Carema och Mimer, de tänkta hyresgästerna i byggnaden, som går under namnet Vallbyhuset. Lokalerna ska inrymma BVC och barnmorskemottagning, fritidsgård, öppen förskola, familjecentrum och en kyrkolokal.

I dag huserar Svenska kyrkan och Proaros i mycket slitna lokaler i två hus som byggdes samtidigt som bostadsområdet. Dessa ska, enligt planen, rivas och ersättas av Vallbyhuset.

I går beslutade Proaros styrelse att ge ordföranden mandat att gå vidare med projektet, förutsatt att övriga intressenter gör detsamma. Proaros vill också ha en garanti från grundskolenämnden om att man även i framtiden kommer att vilja ha en öppen fritidsverksamhet och att man inte planerar att upphandla den så att Proaros plötsligt står med outnyttjade lokaler.

Planerad byggstart är i april 2011 och huset ska vara inflyttningsbart i maj 2012. Kostnaden är beräknad till 26 miljoner.

– Det får inte bli avsevärt mycket dyrare i alla fall, säger Lars Kallsäby.

Vallbyhusets utformning är ännu en öppen fråga, men arkitekten OlovGynt har fått i uppdrag att rita ett förslag som du kan se på översta skissen.johan kretz

Annons