Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallby – vandalernas dagis

Cigarettfimpar, ölburkar, krossade rutor och rester efter brandhärdar. Sedan i mars har Vallby förskola drabbats av skadegörelse efter skadegörelse. Nu har personalen tröttnat.

Annons
Upprörd. Sedan i mars har Vallby förskola drabbats av otaliga skadegörelser. Förskolläraren Paula Bringstål och hennes kollegor har fått börja många arbetsdagar med att plocka fimpar och krossat glas.

Måndagsmorgnar brukar vara värst.

– Det är inte så himla kul att komma hit en morgon halv sju och få börja dagen med att plocka glaskross så att inte barnen ska skada sig, säger Paula Bringstål, förskollärare på Vallby förskola.

Hon vet inte hur många gånger hon och hennes kollegor ringt polisen. I fredags kom de dit – då hade för- skolan gjort 14 anmälningar. Nu är antalet uppe i 17.

– Jag sa att jag fick nog, att nu fick de komma hit. Tidigare har vi blivit uppmanade att samla bevis i form av fimpar och burkar. Men vi är inga kriminaltekniker – vi är förskollärare, säger hon.

Skadegörelsen har väckt många frågor hos barnen.

– De förstår inte varför någon vill förstöra och vi får förklara att man inte får göra det. Vi har byggt en utescen och där hade vi hängt upp draperier. Vad hände? Jo, de eldades upp.

Även lastpallar som barnen haft som byggmaterial i sina lekar har förstörts.

Förskoleområdet är fint. Här finns en lekstuga, stor sandlåda, klätterställningar, en bärodling och på gräsmattan står två fotbollsmål uppställda.

–Vi har en bra verksamhet, vi har glada barn och vi vill fortsätta ha det så, säger Paula Bringstål.

Nu har hon och kollegorna satt upp lappar på stängslet utanför dagis där de uppmanar Vallbyborna att slå larm om de ser obehöriga på området kvällstid.

– Det handlar inte bara om vår arbetsmiljö eller barnens, det handlar om allas miljö. Vi vill att det ska vara trevligt här.

Polisen har inte inlett en förundersökning i någon av skadegörelserna – alla anmälningar är nedlagda.

– Det är i princip ogörligt att inleda en förundersökning. Det finns inga vittnen, inga DNA-spår, ingenting, säger Stina Öberg vid polisens samordningsrotel.

Personalen har ju blivit uppmanad att samla in bevis i form av fimpar och burkar?

– Ja, då har nog inte den polisen varit tydlig med vilken typ av bevisning man kan gå vidare med. Det spelar ju ingen roll om det ligger en fimp där, den kan ju ha kommit dit efteråt. Det skulle inte räcka för ett ”bortom varje rimligt tvivel” i en domstol, säger Stina Öberg.

Närpolisen, som ansvarar för den operativa biten, har nu Vallby som högsta prioritet.

– När jag såg alla anmälningar som rasat in bestämde jag att vi ska ha extra bevakning där kvällar och nätter, säger Fredrik Degerman, tillförordnad när-polischef.

Problemen började i mars. När började ni med extrabevakningen?

– Jag kan inte ge dig något exakt datum, men jag kan försäkra dig om att vi gör allt i vår makt för att komma till rätta med problemen på Vallby, säger Degerman.

Personalens vädjan.
Bevis. Förskollärare Paula Bringstål med en av burkarna som hon och kollegorna samlat ihop på uppmaning av polisen. ”Men vi kan inte ha några bevissäckar här, det får vi inte plats med.”
Glasmästare Risto Nyman utbrast

Mer läsning

Annons