Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterextrema åtalades

Sex personer – fyra män och två kvinnor – med kopplingar till Revolutionära fronten, RF, misstänks för bland annat misshandel, försök till mordbrand, grovt olaga hot och skadegörelse. I går åtalades de vid Västmanlands tingsrätt.

Annons

Flera av brotten har begåtts i Västerås och en av de åtalade är västerås-are. De övriga kommer från Köping och Eskilstuna. De är mellan 19 och 23 år gamla.

I mars förra året åkte några av de åtalade till Bjurhovda i Västerås, där de angrep en man med kopplingar till Svenskarnas parti. Han blev både slagen och sparkad men klarade sig utan allvarligare skador.

Även en kvinna bosatt på Bjurhovda har råkat ut för RF flera gånger.

I december 2013 blev hon hotad av en av de åtalade på parkeringsplatsen utanför sin bostad. Det sades att hennes fönster skulle bli krossade igen och att hon skulle skadas eller dödas med skjutvapen.

I februari i år blev dörren till hennes bostad sprejad med färg så att det blev skador för cirka 10 000 kronor.

Det var inte första gången hennes lägenhet blev utsatt för skadegörelse, men de övriga tillfällena finns inte med i åtalet. I exempelvis augusti förra året slog fem män, maskerade med luvor, sönder rutorna till lägenheten.

Som bevisning har åklagaren bland annat en film som RF spelade in vid en skadegörelse mot hennes hem.

Det finns även chattkonversation mellan de åtalade, bland annat om mannen och kvinnan bosatta på Bjurhovda.

”Köttade ni han X eller va han heter, snubben som åkte på däng med sin nassebrud?”.

”Japp. Hon jag slog i ansiktet med ett dammsugarrör.”

Enligt åtalet har RF även varit aktiva i Eskilstuna, Torshälla och Tierp. De pratar om att göra ”hb”, alltså hembesök, hos olika personer.

De har bland annat försökt starta en brand i en bostad i Torshälla genom att kasta in en rökbomb genom en ruta.

En Eskilstunabo fick ammoniak hälld genom brevlådeinkastet och en yxa slagen i dörren. Dörren blev även sprejad med bokstäverna RF.

Även i Tierp slängdes ammoniak på en dörr. En stund efteråt blev lägenhetsinnehavaren hotad genom att beväpnade män omringade honom på gatan utanför hans hem.

Ett par blev lurat att köra till en plats i Eskilstuna där rutorna till bilen slogs sönder medan de satt i fordonet.

Enligt åtalet har våldet främst riktats mot personer som haft koppling till högerextrema organisationer.

En 23-åring man från Köping sägs ha varit med vid alla händelser. De övriga åtalade har varit med i olika konstellationer vid olika tillfällen.

Den 22-årige västeråsaren tycks inte ha varit en av de mest framträdande. Enligt åtalet var han med vid en av attackerna mot lägenheten på Bjurhovda.

Mer läsning

Annons