Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntade på polis: då förstördes bilen

Kennet Thunell upptäckte en VW Golf i diket på väg 56. Bilen var stulen och ägaren blev glad när Kennet erbjöd sig att bogsera den i säkerhet. Men polisen sade nej. Bilen fick inte flyttas innan den blivit undersökt. Dessförinnan slog vandaler till.

Annons
Vandaler slog till. Den stulna och övergivna golfen var fortfarande i bra skick när Kennet Thunell upptäckte den i måndags. Men bilen fick inte flyttas innan polisen gjort en undersökning och i väntan på det blev bilen sönderslagen.Foto: Magnus Östin

– I måndags hade den alla rutor kvar, säger Kennet Thunell.

På tisdagen var rutorna krossade och bilstereon och extralysen stulna, säger han.

Kennet Thunell bor i Kvicksund. Tillsammans med en kompis upptäckte han bilen i måndags där den låg halvvägs ner i diket. Den saknade registreringsskyltar men var olåst. De hittade ett papper med ägarens uppgifter.

De ringde. Det visade sig att ägaren bor i Flen och att hans Golf hade blivit stulen.

Ägaren var tacksam för erbjudandet att få bilen bogserad i säkerhet.

Alla vet ju vad som kan hända med bilar som står övergivna längs vägen.

Men där tog det stopp.

Kennets kamrat och även bilens ägare ska ha kontaktat polisen och fått beskedet av vakthavande polisbefäl att bilen inte fick flyttas.

Polisen skulle dit och göra en undersökning först.

– Vi fick inte peta på den, sammanfattar Kennet Thunell.

Innan polisen inspekterade bilen hann det gå ett par dagar, Kennet tror att det skedde i onsdags eller torsdags. Vid det laget var bilen ett vrak.

VLT har inte lyckats nå bilens ägare, men väl hans son, 18-årige Charlie Lindström i Flen som nyttjat Golfen mycket. Han är besviken på polisen.

– Jag tycker att det är för jäkligt att polisen inte kan få tummen ur och åka ut och undersöka bilen direkt.

– Antingen det eller får de väl se till att bogsera den i säkerhet, till polisstationen.

Eftersom bilen är så sönderslagen och dessutom gammal, 1994, tycker han och pappan inte att det är värt att få den bogserad hem till Flen.

– Pappa har visst pratat med en bekant i Västerås som ska bärga bort den och få bilen som betalning för jobbet.

Jörgen Bergfast är chef för polisens trafiksektion. Han bekräftar att polisen kan behöva undersöka en stulen bil på plats för att hitta spår efter tjuvarna.

Om bilen är anmäld stulen är den dessutom efterlyst, därför är det viktigt för polisen att försäkra sig om att det är rätt fordon och att efterlysningen tas bort innan någon flyttar på den.

I de flesta fall hinner polisen ut samma dag, enligt Bergfast.

– Men i det enskilda fallet kan det bli problem om vi inte har resurser den dagen.

Jörgen Bergfast känner inte till något annat ärende liknande detta där en bil slagits sönder i väntan på polisens undersökning.

Kan bilägaren kräva ersättning av polisen?– Ja. Då får man komma in med krav till Rikspolisstyrelsen så får våra jurister titta på det.

Mer läsning

Annons