Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdare blev gravid med intagen - sa upp sig själv

Vårdaren på Tillbergaanstalten inledde en relation med en sexdömd - något som är absolut förbjudet enligt kriminalvårdens policy. För tre veckor sa hon upp sig själv.

Annons

- Det är klart man blir besviken som arbetsgivare, säger Christer Fränneby, chef för Tillberganstalten, frivården och häktet.

Den otillåtna kärleken mellan personal och klienter inom kriminalvården verkar ha spirat under våren. I går kunde VLT avslöja att en frivårdsinspektör blivit avstängd sedan hon flyttat ihop med en grovt kriminell.

Vårdaren, i 28-årsåldern, ska också ha blivit gravid med den intagne, enligt uppgifter till VLT.

Stämmer det?- Det vill jag inte kommentera, hon har som sagt valt att säga upp sig själv. Och jag vill inte hänga ut någon.

Hur upptäckte ni det här?- Vi hade misstanke om att de två hade en otillbörlig relation.

Vem slog larm då?

- Det vill jag inte kommentera.

Två fall på kort tid – er policy om ”nära men inte för privat” verkar inte fungera så bra?- Med tanke på att vi är 5 000 anställda i hela Sverige så händer det ju tack och lov inte så ofta. Men det är klart att det väcker känslor, både hos mig och hos personalen. Många känner besvikelse . Det är många ”varför-frågor” som dyker upp.

Enligt Christer Fränneby har kriminalvården hela tiden en pågående debatt om hur policyn ska efterlevas.

- Det här är naturligtvis inte bra för kriminalvården. Bilden av oss som professionella yrkesmänniskor får sig en törn.

Har du någon teori om varför det händer just i ditt ansvarsområde?- Det är nog slumpen, skulle jag tro.

Vad händer nu?- Fallet med vårdaren är avslutat, och den intagne är villkorligt frigiven nu. Han har avtjänat ett straff för våldtäkt. Det andra, med frivårdsinspektören, fortsätter vi att utreda. Och naturligtvis har vi också sett till att det finns extra handledning att tillgå hos de som behöver.

Annons