Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbrister ledde till mans självmord

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommer att granska allmänpsykiatriska mottagningen i Västerås sedan flera brister konstaterats efter det att en patient begått självmord.

Annons
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är kritiska mot flera brister på den allmänpsykiatriska mottagningen i samband med att en patient tog livet av sig. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle och personen på bilden har inget samband med artikeln.)

Bakgrunden är att en man låg inlagd tio dagar på psykiatrisk vårdavdelning i Västerås för bland annat självmordstankar. Vid utskrivningen var fortsatt kontakt med psykiatriska öppenvården planerad och patienten skulle kallas till läkare ”snarast”.

I själva verket fick patienten läkartid först en månad senare.

Dessutom uteblev patienten från det inplanerade besöket. I verksamhetens eget dokument om hur patienter som kan vara självmordsbenägna ska bemötas anges att om en sådan patient uteblir från ett besök ska patienten kontaktas. Det skedde inte, i journalen noterades ”vi avvaktar tills han hör av sig”.

Några dagar efter det inplanerade besöket som inte blev av uppsökte dock mannen på eget initiativ psykiatriska jourmottagningen. Han berättade om att han bland annat hade självmordstankar, men försvann innan han hann träffa läkare.

IVO finner det ”anmärkningsvärt” att man inte försökt etablera en öppenvårdskontakt och sedan inte gjort något när patienten uteblev och därefter lämnade jourmottagningen.

IVO kommer därför att inspektera verksamheten vid ett senare tillfälle.

Mer läsning

Annons