Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal får fortsätta att ha både slöja och kristna symboler på jobbet

Sverigedemokraten Maria Liljedahls krav på att förbjuda vårdpersonalen att ha politiska, filosofiska eller religiösa symboler under arbetstid fick tummen ner under onsdagens regionfullmäktigemöte.

Annons

Förslaget om att vårdpersonalen ska förbjudas att bära religiösa eller politiska symboler röstades ner under regionfullmäktigemötet på onsdagen, den 27 september.

Regionrådet Maria Liljedahl, (SD), hänvisar till EU-domstolen i Luxemburg som har slagit fast att företag kan förbjuda sina anställda att bära vissa kläder och symboler på arbetstid. Om företaget kan hänvisa till en policy anses det inte vara diskriminerande.

– Sverigedemokraterna anser att under arbetstid ska det endast vara Region Västmanlands värderingar som patienter och kunder ska möta.

Hon menar att det är viktigt att Region Västmanland förhåller sig neutral till olika politiska- och trosuppfattningar och därför bör en kläd- och neutralitetspolicy införas. Förbudet ska gälla synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler.

Politikerna i regionstyrelsen, som har haft motionen på sitt bord, håller inte med. De anser att Region Västmanland ska präglas av respekt för allas olikheter och åsikter och att fokus ska ligga på kvalité och säkerhet. Någon särskild kläd- eller neutralitetspolicy tycker man inte behövs, däremot kan de vårdhygieniska riktlinjerna göra att vissa klädesplagg kan vara olämpliga.

– Om man pratar om kvalité kan mötet mellan personal och patienter ha rätt så dålig kvalité om personen inte känner sig trygg i bemötandet. Får jag som patient en känsla av att den här personen kan ha värderingar som står mot mig som person då blir det inte speciellt bra kvalité i mötet, sade Maria Liljedahl.

Motionen avslogs.

Mer läsning

Annons