Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås domkyrka firar 500 år – bjuder in till födelsedagskalas

År 1517 stod domkyrkan klar komplett med torn och förgyllda altarskåp efter ett 300 år långt byggnadsarbete. Med anledningen av detta firar nu Västerås domkyrka 500-årsjubileum genom att bjuda in till födelsedagskalas med medeltida inslag.

Annons

Med anledning av Västerås domkyrkas 500-årsjubileum bjuder Svenska Kyrkan in västeråsarna till fest.

Jubileumsfesten inleds onsdagen den 16 augusti klockan 17 i Komministergårdens trädgård. Till vardags fungerar Komministergården som bostad till domprosten.

– I vanliga fall är trädgården stängd för allmänheten, men denna dag gör vi ett undantag. Trädgården öppnas och blir till en festplats i medeltida anda. Historiska gestalter ur kyrkans historia kommer att mingla runt, det bjuds på levande medeltida musik och kanske kommer en och annan gycklare att dyka upp, berättar Caroline Kyhlbäck som är präst i Västerås domkyrka och ansvarig för festkvällen i ett pressmeddelande.

Festen fortsätter klockan 18.30 vid domkyrkoplan, där det bjuds på drama av Västerås domkyrkas dramagrupp och senare vid 19.00 en högtidlig gudstjänst i kyrkan med bland annat Mariakören. Under mässan kommer sex olika föremål som förmodligen var med även år 1517 att användas, bland annat mässhakar, nattvardskalk och oblatfat.

Kalaset avslutas efter mässan med mer musik i Komministergårdens trädgård där caféet håller öppet till klockan 21.

– Det kommer att blir en riktigt rolig kväll, och jag hoppas att många västeråsare kommer och firar vår vackra domkyrka, säger Caroline Kyhlbäck.

Under festligheterna kommer en högtidlig gudstjänst att hållas i domkyrkan.

Mer läsning

Annons