Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås handlar rättvist

Vid en ceremoni på Stora torget på lördagen fick Västerås stad diplom som Fairtrade City - en stad med rättvis handel.

Annons
Beviset. Västerås är nu en stad där rättvis handel - fair trade - ska vara ledstjärnan. Kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (S) har just tagit emot diplomet från Helena Markstedt, generalsekreterare för Fairtrade City.

I ett kallt men soligt Västerås genomfördes diplomeringsceremonin på isbanan vid Stora torget, inför åtskilliga tiotals tappra som trotsade kylan och lyssnade på programpunkterna.

Främst var naturligtvis diplomeringen - det faktum att Västerås stad nu fått det diplom av organisationen Fairtrade City som visar att staden - och dess handlare, krögare, hotellägare med mera - går in för rättvis handel.

För det är rättvis handel som Fair Trade betyder.

- Vi bytte till det mer internationella Fair Trade, så att resande kan välja rättvisa produkter oavsett vilket land de kommer till, säger Helena Markstedt, generalsekreterare för Fairtrade City just innan hon skulle överlämna diplomet till kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (S).

Ulla Persson å sin sida poängterade att det där med rättvis handel inte var något kommunalt projekt; att det är just stadens handel och näringsliv, och dess invånare, som borde tackas och som ska se till att det handlas mer miljövänligt.

- Fair Trade handlar inte om bistånd, sade Andreas Porswald, (MP), som i en motion till kommunfullmäktige väckte idén och förklarade för konferencieren Curt Lundmark:

- Handlar vi juste, handlar vi rättvist, så förbättrar vi villkoren för den som tillverkar produkten. Dricker vi rättvisemärkt kaffe till exempel - och vi svenskar dricker mycket kaffe - så förbättrar vi villkoren på kaffeplantagerna.

Dagen innehöll också en hyllning till VSK fotbolls herrlag och Gideonsbergs IF damlag för deras framgångsrika säsong 2010, liksom tävlingar, godis till barnen och - rättvisemärkt - kaffe.

Mer läsning

Annons