Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås ska sopas renare

I en undersökning som stiftelsen Håll Sverige Rent gjorde 2005 slängdes 750 miljoner fimpar på marken i Sverige.

Annons
Fick en sopkvast. Marianne Lidman Hägnesten vid miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och Maria Fors vid Citysamverkan gav restaurangchef Mikael Atterklint vid Varda en sopkvast. Det är ett led i att uppmärksamma problemet med nedskräpning i stan och främst fimpar.foto: Carina widell

Fem år efter rökförbudet infördes i serveringsmiljöer hade den siffran stigit till en miljard.

– Vi har inga siffror för Västerås. Men vi upplever att fimpar som kastas på marken absolut har ökat, säger Monica Westlund vid tekniska nämndens stab inom Västerås stad.

För att uppmärksamma problemet genomfördes en symbolisk aktion förra veckan av representanter för Västerås stad och Citysamverkan. 15 uteställen i centrum besöktes och fick ta emot en sopkvast och ett informationsblad om problemet.

– Vi vill nå ut med att det är viktigt att uteställen har en askkopp utanför, där gäster kan slänga sina fimpar. Det är viktigt att gator och torg hålls rena från skräp eftersom vi vill verka för att Västerås ska bli Sveriges bästa city, säger vd Maria Fors vid Citysamverkan.

– Förutom att vi delar ut sopkvastar skickar vi också ut informationsbladet till de flesta restauranger och kaféer i stan. Askkoppar är viktiga, men det är också bra om alla också sopar utanför sin entré.

Restaurangchef Mikael Atterklint vid Varda var den första som fick en sopkvast.

– Det är tillåtet att röka på våran terrass. Men vi har också en egen askkopp utanför, där våra gäster kan lägga sina fimpar, säger han.

Mer läsning

Annons