Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare demonstrerade mot våldet

Det upptrappade våldet i Syrien har fått Bethnarin kulturcentrum i Västerås att gå till aktion.

Annons
Isa Akpinar och ett 50-tal andra från Syrianska-Assyriska kulturcentret i Västerås bussades till Stockholm i dag för att manifestera mot våldet i Syrien.

Syrianska-Assyriska Riksförbundet anordnade under långfredagen en manifestation utanför Syriens ambassad i Stockholm. Anledningen är det allt mera upptrappade våldet mot syrianer/assyrier.

– Regimen attackerar helt oskyldiga människor. Det är våra familjer och släktingar som drabbas. Vi vill ha våra demokratiska behov tillfredsställda och leva våra liv i fred och säkerhet, säger Isa Akpinar på Bethnarin kulturcentrum i Västerås.

Ett 50-tal västeråsare från Bethnarin kulturcentrum samlades vid 12-tiden på långfredagen vid Vallby centrum för att bussas till huvudstaden och delta i manifestationen

– Vi är en del av något större och vi måste visa vårt missnöje. Det får vara nog nu, sade Isa Akpinar strax innan avfärden mot Stockholm.

På plats i Stockholm anslöt ett hundratal demonstranter, och bland annat miljöpartisten Mats Pertoft höll tal.

– Han sade att han kände stort medlidande med oss och stödde våra krav, säger Isa Akpinar efter manifestationen.

Polis hindrade de demonstrerande från att komma nära den Syriska ambassaden. Men Isa Akpinar är övertygad om att deras skanderande om den Syriska regimen gick fram.

– Vi gjorde nog oss hörda, slår han fast.

VLT har tidigare skrivit om att syrier upplever att de hotas av ambassadpersonal vid den syriska ambassaden. I februari ställdes en manifestation i Västerås in på grund av hot och trakasserier. Manifestationen genomfördes senare i Stockholm men Isa Akpinar menar att det finns en rädsla för att uttrycka sig.

– Många Syrier i Sverige är rädda och vågar inte säga vad de tycker. De tror att de kan råka illa ut, säger han.

Det var under det assyriska/syrianska nyårsfirandet som den fruktade Bashar al-Assad-regimen slog till mot firande människor i staden Al-Qamishli. Under firandet arresterades femton personer. Bland dessa fanns två kvinnor.

– Att kvinnor blivit arresterade för deras politiska åsikter har aldrig tidigare hänt kvinnor i vår folkgrupp. Det är helt unikt i vår historia att kvinnorna nu blivit politiskt engagerade, säger Isa Akpinar.

Isa Akpinar följer oroligt händelseutvecklingen i Syrien.
Annons