Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare på plats när lavinen rasade

Under fredagsförmiddagen kom rapporter från AP om att 12 personer dött och tre personer försvunnit i samband med en lavin på Mount Everest. 

Annons
Lena Sturebrand på plats vid Mount Everest.

Lavinen gick vid det så kallade popcornfältet, strax nedanför Camp 2 som ligger på 6400 meters höjd, rapporterar AP. Enligt uppgifter från AFP genom tidningen Expressen är de döda lokala guider som var ute och förberedde inför den stora klättringsäsongen som startar om några veckor.

En av de som är och klättrar i Mount Everest för tillfället är 41-åriga Lena Sturebrand, bosatt i Västerås. Hon har varit i Nepal sedan i början av april och nådde sitt mål, Everest Base Camp på omkring 5300 meters höjd, under skärtorsdagen.

Lenas sambo Richard Metzmaa, som varit i kontakt med henne under dagen, berättar att Lena var lycklig över att ha uppnått sin målsättning, men att lavinen lagt sordin på stämningen.

- Det är en supertragedi det som hänt. Lena, guiderna och resten av lägret är såklart ledsna. Guiderna kände de som hade förolyckats, berättar Richard Metzmaa.

Enligt en expert AFP pratat med är lavinen den dödligaste sedan människan började bestiga Mount Everest.

Fysiskt mår Lena Sturebrand bra bortsett från huvudvärk till följd av viss höjdsjuka. Sedan fyra år tillbaka lider hon av typ 1-diabetes, och bestigningen har därför varit en extra tuff utmaning.

För Lena Sturebrand väntar nu en lång strapats tillbaka nedför berget.

Den 29 april väntas hon vara tillbaka på svensk mark igen.

Den som vill följa Lena Sturebrands resa kan besöka bloggen moteverest.wordpress.com

Mer läsning

Annons