Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare vann mot bilfirma – som måste ta bort lego från ventilationen

Västeråsaren betalade 453 976 kronor för bilen men efter ett par dagar hörde han ett mystiskt ljud från förarsidan.

Annons

Västeråsaren hade hämtat bilen, en Mercedes ML 350 W166, hos en bilfirma i Kungälv den 12 februari i år. Den 14 februari uppmärksammade bilköparen ett missljud som han beskrev som "ett rullande ljud" som uppstod vid acceleration och inbromsning.

Han tog bilen, som vid köpet var i utmärkt skick enligt bilfirman, till verkstad. Där hittade reparatören spelkulor, pennor och lego inuti ventilationskanalerna – det var detta som hade rullat fram och tillbaka när bilföraren gasade eller bromsade.

Enligt bilverkstaden skulle det vara gå att plocka bort legobitarna, kulorna och pennorna om bilstolen, mattan och tillhörande delar till ventilationen monterades bort, en kostnad på några tusenlappar.

Bilköparen hade också hittat några andra fel på bilen som han ansåg inte fanns där från början. Några av dessa fel reparerades på bilförsäljarens bekostnad, dock blev aldrig legoklossarna bortplockade.

När bilköparen på nytt kontaktade bilfirman om legoklossarna, hade han också ett par andra klagomål, bland annat kring stötdämparna. Nu skar det sig dock mellan köpare och säljare och några fler reparationer ville inte bilfirman betala på grund av att det "trots allt rörde sig om en begagnad bil" som gått omkring 75 000 km.

Bilköparen lät sig dock inte nöja med detta utan gick till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för att kräva att han skulle få ersättning för reparation av flera olika fel, inklusive att få bort legot från ventilationen. I andra hand krävde han att få köpet hävt och pengarna återbetalade.

ARN konstaterar att bilen är begagnad och att vissa av felen bilköparen tagit upp inte kunnat dokumenteras ordentligt. Däremot anser ARN (vars beslut inte är bindande) att bilfirman bör betala reparationen så att legobitarna, spelkulorna och pennorna kan plockas bort från bilens ventilation.

Mer läsning

Annons