Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråselever bäst i matte

Västerås skolelever hör till dem som får bäst resultat i matematik i länet, tilsammans med Fagerstas. Det vill dock inte säga att kunskaperna är lysande – och prognosen pekar nedåt.

Annons

Förhållandet är dock ingen överraskning för ordföranden i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Anders Täljebäck (S).

– Det har varit svårt att motivera många skolelever att satsa på matematik, säger han.

Situationen är emellertid inte förtvivlad. Inom kort klubbas en ny mattesatsning.

– Vi jobbar med ett projekt som kallas Räkna med Västerås, säger Anders Täljebäck. Projektet ska tas på torsdag om två veckor i både utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och i barn- och bildningsnämnden. Fördelen är att vi nu får en strategi på både kort och lång sikt.

Västmanland som helhet ligger långt ner på tio-i-topp-listan över goda betyg i matematik. Västerås ligger på plats nummer 108 av 209 och är därmed bäst i länet, följt av Fagresta som ligger på plats 117. 81,0 procent av eleverna i Västerås har fått godkänt i matematik i årskurs 9. Trenden är sjunkande jämfört med år 2009.

– Matte är ett viktigt ämne när det gäller att förstå teknik och naturvetenskap, säger Anders Täljebäck. En kommun som Västerås är beroende av kunskaper i matte.

Anders Täljebäck räknar med att skolorna märker skillnad ganska direkt när beslutet ar taget. Han betonar att satsningen gäller samtliga skolor i kommunen, inte bara dem som har matte som specialinriktning.

Femte rapporten om skolan

Rapporten är den femte i ordningen som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) publicerar där resultat- och resursindikatorer för grundskolan jämförs på kommunnivå.

Svenska elevers kunskaper i matematik har väckt oro bland politiker och skolpersonal, då olika satsningar inte har gett önskat resultat.

SKL vill nu att alla kommuner bidrar till att förbättra matematikundervisningen i landets skolor.

Rapporten konstaterar att det inte bara är i Sverige som elevernas kunskaper i matematik sjunker

Annons