Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråskvinnor kan vara offer för männsikohandel

I onsdags genomfördes en stor internationell polisaktion som resulterade i en anmälan om sexköp och två kvinnor som misstänks vara offer för människohandel.

Annons

Polismyndigheten Västmanland deltog i onsdags i en europeisk aktionsdag mot människohandel från Västafrika. Två västeråskvinnor identifierades och lokaliserades. De befann sig då  "i hotellmiljö." Kvinnorna misstänks vara offer för människohandel och hittades genom vad polisen kallar för underrättelsebaserat arbete. 

Vad är det ni har gjort?

- Underrättelsebaserat arbete innebär att vi bearbetar de tips som finns och information på nätet. I det här fallet handlade det om sådant som pekar mot just människohandel, säger Fredrik Nilsson, biträdande chef för utrednings- och lagföringsenheten vid polismyndigheten i Västmanland.

I samband med att kvinnorna hittades polisanmäldes även ett sexköp och en åklagare har kopplats in på ärendet.

- Under den här dagen och vid den här aktionen handlar det om ett tillfälle. Men det är ett stort problem. Vi jobbar med det hela tiden och det här var en europeisk aktionsdag som vi valde att vara en del i.

Vad kommer hända med kvinnorna?

- De har blivit erbjudna hjälp ifrån polisen utifrån ifall de är brottsoffer. Hur det arbetet har gått vidare vill jag inte kommentera. Resultatet av vad som har hänt både här hos oss och internationellt kommer att sammanställas och utvärderas av Europol, säger Nilsson.

Syftet med auktionsdagen var att identifiera brottsoffer för människohandel och få in uppgifter om organiserad brottslighet när det gäller människohandel från Västafrika, förklarar kriminalinspektör Per Englund vid Rikskriminalpolisen, i ett pressmeddelande.

Aktionen leddes av tysk polis och koordinerades av Europol. I Sverige samordnades insatsen av Rikskriminalpolisen. 14 europeiska länder deltog. 

Mer läsning

Annons