Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsläkare skrev ut adhd-medicin till patient – utan att ha behörighet

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot en allmänläkare i Västerås för att ha skrivit ut adhd-medicin till en patient utan att ha den behörighet som krävs.

Annons

En läkare i Västerås kritiseras av IVO efter att ha skrivit ut läkemedel till en patient utan att ha den rätta behörigheten.

I vintras skrev en allmänläkare i Västerås ut två recept på Elvanse till en patient. Elvanse används för behandling av adhd hos barn och ungdomar.

Apotek får bara lämna ut adhd-medicin som förskrivits av läkare med specialistkompetens inom barn- och ungdomspsykiatri, psykiatri, rättspsyldatri eller barn- och ungdomsneurologi med habilitering. Apoteket stoppade därför receptet och anmälde allmänläkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Läkaren själv hävdar att hon inte kände till reglerna angående adhd-medicinen. Enligt henne bad patienten, som stod på läkemedlet sedan tidigare, om en receptförnyelse i väntan på att få komma i kontakt med sin psykiater. Hon ville bara hjälpa patienten.

IVO tycker dock att läkaren har brustit när hon har skrev ut läkemedlet trots att hon saknade behörighet att göra det och riktar därför kritik mot henne. Till följd av detta har IVO granskat läkarens andra förskrivningar av narkotikaklassade läkemedel men finner ingen anledning att utreda ytterligare.

Läs också: Stora skillnader i användandet av adhd-medicin

För pluskunder: Hjälp till barn och vuxna med autism och adhd upphörde – utan politiskt beslut

Mer läsning

Annons