Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsluft bör bli bättre

Västerås innerstadsluft är acceptabel – med EU-mått mätt. Men en ny stor europeisk studie visar att även halter under EU:s gränsvärden för partiklar i luften ökar risken för till exempel cancer och därmed för tidig död.

Annons
Bidrar. Dubbdäck bidrar till partikelmängden i luften. Foto: Arkivbild

Därför kan det inriktningsbeslut som kommunfullmäktige tog nyligen, där biltrafiken långsiktigt ska begränsas, vara betydelsefullt. Det är nämligen trafikmängden, användningen av dubbdäck och hastigheterna som har betydelse för partikelmängden i luften.

Men det kommer att ta ett tag innan något resultat kan skönjas.

– Det här är en pågående process, ett långsiktigt arbete att få in det i stadsplaneringen, säger Fredrik Ahlin på Västerås stad, som är kommunens representant i länets luftvårdsförbund.

Ett annat hinder är – som vanligt – av ekonomisk natur. Mätstationerna, som ska hålla koll på luften, kostar närmare en halv miljon styck. Därför har Västerås stad bara två. En vid Stora gatan och en vid förskolan Slottsträdgården.

Under flera år har mätvärdena för de partiklar som kallas PM10 legat under EU:s normer, men en lokal målsättning är att också ligga under de tröskelvärden där mätning inte längre är nödvändig.

Mer läsning

Annons