Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet testas för giftämnen

Livsmedelsverket varnar för att dricksvatten kan innehålla gift och uppmanar landets kommuner att ta prover. Mälarenergi har redan gjort det.

Annons

Västerås. Dricksvattnet i flera svenska kommuner kan innehålla för höga halter av perflourerade alkylsyror som i djurförsök har visat sig vara skadliga för kroppen, bland annat genom att påverka reproduktionsförmågan, immunförsvaret och ge leverskador, skriver Dagens Nyheter.

Kemikalierna kan innebära en långsiktig hälsorisk eftersom de lagras i blodet i upp till fem år.

Redan i höstas, i samband med att Mälarenergi såg över vilka vattenprover som ska tas, bestämde man sig för att testa vattnet även för perflourerade alkylsyror.

– Vi tog prover i början av februari och hoppas ha svar denna vecka eller nästa, säger Karin Ols som är VA-chef.

Kemikalierna användes förr i brandsläckningsskum på exempelvis flygfält.

Vattenverket på Hässlö är granne med flygfältet, men det ligger enligt Karin Ols inte direkt på åsen. Det talar för en låg spridningsrisk därifrån. Inte heller brandövningsplatsen Fågelbacken vid Hökåsen bör innebära en risk, tror hon.

Faktumet att Västerås ”gör konstgjort dricksvatten” är också bra i det här sammanhanget. Renat Mälarvatten pumpas upp i åsen, där det filtreras. Sedan går det tillbaka för en andra rening innan det skickas ut i vattenledningarna.

Mer läsning

Annons