Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi är tvungna att följa lagen”

Västerås stad krävde bara en enda referens från en tidigare arbetsgivare när Samtek AB fick kontraktet för sophämtningen i västra Västerås. Enligt en jurist på Konkurrensverket kunde Västerås ha ställt högre krav.

Annons

När VLT började skriva om sopkrisen i Västerås var det lätt att hitta exempel på att Samtek hade haft problem i andra kommuner, både via telefon och Internet. Men detta kan Västerås stad inte använda, berättar Västerås upphandlingschef Jonas Arvidsson.

– Vi är tvungna att följa lagen om offentlig upphandling. Vi får inte nyttja sådan kunskap som vi själva har.

Han talar om ”likabehandlingsprincipen”. Kommunen måste säga ja till det billigaste företaget, bara det uppfyller kraven.

Men när VLT studerar dokument från upphandlingen visar det sig att Västerås stad bara begärde en enda referens. Så här står det: ”Anbudsgivaren ska ange en (1) referens som visar att man utfört manuell insamling av hushållsavfall eller insamling med sidlastare av hushållsavfall inom de tre senaste åren.”

– Man kan, beroende på uppdragets karaktär, begära flera referensuppdrag där det även kan framgå att leverantören genomfört uppdraget på ett korrekt sätt i enlighet med avtalsvillkoren, det vill säga inte bara att jobbet blivit gjort, säger Carin Carlsson, jurist på Konkurrensverket.

Mer läsning

Annons