Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken snackis! Långöppet i city

Butikerna i Igor utökar öppettiden på söndagar med en timme till 17.00.  Allt för att möta den tuffa konkurrensen från Erikslund och Hälla.

Annons
I bräschen. Igor blir den första gallerian som håller öppet en timme till på söndagar. Det väcker blandade känslor hos butiksfolket. Jimmie Emterberg, butikschef för Jack & Jones och Sanna Enkenberg, butikschef för Bokia tvivlar på att det ger mer försäljning, medan Emma Kalander, till höger, säljare på MQ, tror det kan ge fler kunder. Foto: Rune Jensen

De nya tiderna gäller från den 26 augusti.

Men många butiker tycker det blir minst sagt tufft och tvivlar på att det är rätt väg.

En ”onödig timme”, tycker Tomas Özgun, som själv driver serveringen Squeezed up, jobbar sju dagar i veckan och nu får jobba en timme till.

Han och många andra tror att billigare parkering i centrum vore ett bättre sätt att locka kunder.

– Familjer väljer ändå att åka till Erikslund och Hälla på helgerna. Där kan de handla livsmedel och det är lätt att parkera.

– Det är faktiskt gratis att parkera på Igor på söndagar redan nu, påpekar Henrik Ohlander, butikschef för Clas Ohlsson.

Det tycker han har marknadsförts för dåligt.

Han ser längre söndagsöppet som ett bra sätt att marknadsföra Igor och tror på merförsäljning.

– Men det kommer att krävas lång tid innan kunderna vänjer sig.

Emma Kalander på MQ tycker också att det är ett bra initiativ som kan bidra till fler kunder, även om kunderna är få mellan 15.00 och 16.00 på söndagar.

– På något vis får vi försöka få hit folk, säger Ann-Christin Sterner, säljare på Kicks, som har en hel del kunder på söndagseftermiddagarna.

Annica Gunnarsson och Jessica Jävert, säljare på Kapp-ahl, tror inte en timme till på söndagar kommer att ge mer försäljning.

– Många vill vara hemma och ladda upp inför arbetsveckan, säger Annica Gunnarsson.

Jimmie Emterberg, butikschef för Jack Jones, måste anställa en person till på deltid för att få det att rulla.

– Vi har så lite folk på söndagar och får en extra kostnad.

Sanna Enkenberg är butikschef för Bokia på både Igor och Erikslund och kan jämföra.

– Värst blir det för de små butiksägarna som får jobba ännu mera och har svårare att klara högre kostnader än kedjorna.

Det har varit en nedåtgående trend för helghandeln i city sedan Erikslund byggdes ut.

– Det handlar om läge, tillgänglighet och om att allt på Erikslund finns under ett tak. Jag är skeptisk till att det blir en större förtjänst när kostnaderna slås ut på alla dagar. Men det kanske jag får äta upp.

Claudia Virtanen är marknadsansvarig för Igor på fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

– Vi gör det här för att möta konkurrensen från externhandeln, för att man ska kunna handla mera när man vill och erbjuda ett alternativ för dem som inte har bil.

Fastighetsägaren bestämmer öppettiderna för butikerna och hon har fått blandade reaktioner.

– Det är synd att de andra galleriorna ännu inte följer efter. Vi har varit pionjärer sedan start och kommer att stötta butikerna med olika aktiviteter.

Kommunens gatuparkering och Klippans parkering är gratis på söndagar, påpekar Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan, som bland annat arbetar för ökad tillgänglighet.

Centra kommer att skriva in utökade öppettider i många nya kontrakt. Punkt och Gallerians ägare väljer att avvakta fram till 2013 enligt de besked hon fått.

Åhléns och H har redan öppet till 17.00.

Mer läsning

Annons