Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wijkmanska blir för trångt

I höst flyttar Wijkmanska gymnasiet, med över 300 elever, in i Skrapan. Men lokalerna räcker inte till. Vissa lektioner förläggs till Wenströmska och förmodligen måste ytterligare lokaler hyras in externt.

Annons
Flyter på. Johan Andersson, från Målericenter, pressar de sista dropparna flytspackel ur en påse. Totalt handlar det om över 3 000 kvadratmeter yta som byggs om i Skrapan. Trots det kommer inte lokalerna att räcka till.

Oppositionsrådet Mikael Damsgaard (M) oroar sig i en skriftlig fråga till utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande, Anders Teljebäck (S), över lokalsituationen. Räcker till exempel lektionssalarna? Vi låter frågan gå vidare till Wijkmanskas rektor Sven Fallgren.

– När beslutet om flytten togs fanns inte beslutet att lägga ner Hässlögymnasiet, med tågteknik, och flytta dem också till Skrapan. Nu ser vi att det saknas salar och har pratat om att hyra salar externt, säger Fallgren.

Sedan kommer inte alla elever att vara i Skrapan samtidigt, påpekar Fallgren. Tågtekniken kommer till exempel att göra sina praktiska moment i Tillberga.

När det gäller fysik, kemi och idrott blir lektionerna kvar på Wenströmska, åtminstone ett år.

Vissa tillval, som språk och estetik, hamnar på Carlforsska.

– Men vi ska försöka göra sammanhållna skoldagar så att man inte behöver gå fram och tillbaka, säger Fallgren.

Mikael Damsgaard är också orolig för svetssalar och gashantering.

– Där finns det inga oklarheter, säger Fallgren. Vi bygger lokaler med 14 svetsbås och ett speciellt gasförvaringsrum i anslutning till entrén.

I jättesatsningen i Skrapan ingår ett samarbete med nya Expectrum. Vill rentav Expectrum styra lite för mycket över skolan?, frågar sig Damsgaard.

– Vi har en dialog om möbleringen och där har vi lite olika åsikter, säger Fallgren. Vi har väl haft synpunkten att vi vill äga frågan.

Anders Teljebäck ser samverkan mellan Expectrum och Wijkmanska som central för att utveckla Västerås som teknikstad.

Men måste inte skolan äga sina egna beslut?

– Jo, så är det, säger Teljebäck. Men sedan måste ju skolan inse att man är en del av en större satsning.

Skolans nya lokaler ägs av Cornerstone och förvaltas av Hestia Fastighetsförvaltning. Hyran hamnar på omkring 6 miljoner kronor. Det är ungefär samma som på Wenströmska men eftersom lokalerna är mind-

re blir kvadratmeterhyran större, cirka 1 900 kronor. Det bekymrar dock inte Teljebäck.

– Det är klart att en flytt centralt kostar. Men vi gör det ju av strategiska skäl och har räknat på det hur många gånger som helst.

Gustav Eriksen är en av eleverna som ska flytta.

– Alltså, det är väldigt positivt. Det kommer att locka fler till skolan och det blir lättare för oss att ta oss dit. Sedan blir maten bättre eftersom vi kommer att få äta ute på stan.

Just nu går ombyggnaden helt enligt planerna. Den 18 augusti kör skolan i gång.

Wijkmanska

Wenströmska uppkallades efter Jonas Wenström (1855–1893), ingenjör, uppfinnare, och en viktig person för Asea.

2010 delades gymnasiet upp i sex delar: Hahrska, Tranellska, Wijkmanska, Widénska, Lindmanska och Frimanska gymnasiet.

Just nu pågår en utflyttning av de olika gymnasierna. Wijkmanska flyttar till exempel till Skrapan och Hahrska till Kopparlunden.

Wenströmska byggs på sikt om till bostäder. Huvudbyggnaden blir ett äldreboende. I övrigt byggs radhus, stadsvillor och vanliga villor.

Mer läsning

Annons