Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeschaufför körde i 177 km/tim

När polisen stoppade den 37-årige västeråsaren hade färden gått fort. Mycket fort, och det kostade körkortet.

Annons

Det var i juni i år som polisen stoppade 37-åringen när han körde sin privata bil på E18 i höjd med Hälla. I stället för tillåtna 100 km/tim hade färden gått i 177 km/tim enligt genomsnittshastighetsmätningen – det var alltså inte fråga om en kortvarig hastighetstopp.

Polisen skrev rapport och drog in 37-åringens körkort på plats, och lämnade över ärendet till åklagare.

Åklagare beslutade att utfärda ett strafföreläggande, alltså ett förslag på böter, vilket 37-åringen godkände och saken behövde inte gå till rättegång därmed.

Polisen rapporterade också det inträffade till Transportstyrelsen, som beslutade att dra in 37-åringens körkort i fem månader.

Det beslutet överklagade 37-åringen till förvaltningsrätten i Uppsala. Han framhöll sitt stora körkortsbehov som yrkesförare – ett indraget körkort skulle säkert leda till att han mister arbetet – och att han dessutom behövde körkort i sitt privatliv.

Förvaltningsrätten anser att 37-åringens skäl att få behålla sitt körkort redan beaktats av Transportstyrelsen och att spärrtiden om fem månader därför är välavvägd, även om man tänker på 37-åringens starka skäl att ha giltigt körkort.

Förvaltningsrätten ändrar därför inte Transportstyrelsens beslut. Förvaltningsrättens dom kan överklagas till kammarrätten.

Annons